Vlaams Patiëntenplatform

Open Disclosure

Een patiëntveiligheidsincident? 

Open communicatie is de sleutel. 

Met nauwe betrokkenheid van de sector heeft het Vlaams Patiëntenplatform een raamwerk voor open disclosure uitgewerkt dat handvaten aanreikt voor de zorgpraktijk. 

Aanvullend op het raamwerk werd ook een stroomdiagram ontwikkeld, als houvast voor praktisch gebruik. Het diagram bevat een overzicht van het proces alsook de belangrijkste principes van open disclosure.

Lees meer

Open Disclosure, wat is dat?

Voor patiënten is het belangrijk om 'sorry' te horen. Maar ook om zo snel mogelijk geïnformeerd en ondersteund te worden. Communicatie speelt dan ook een sleutelrol wanneer er iets mis loopt in de zorg. Welke informatie kan je delen met de patiënt en familie? Mag je je verontschuldigen? Hoe pas je open disclosure toe? Wie betrek je hierbij? Wat zijn de principes van open disclosure en hoe verloopt een open disclosure-proces?


Open disclosure houdt in dat zorgverleners en -instellingen:

  • hun spijt uiten over het incident, waarbij het woord ‘sorry’ wordt uitgesproken
  • de patiënt informeren over wat er gebeurd is en wat de mogelijke gevolgen zijn
  • de kans geven aan de patiënt en zijn omgeving om hun ervaring te delen
  • de patiënt op de hoogte houden over onderzoek naar het incident
  • meedelen welke stappen ondernomen worden om het incident onder controle te krijgen en om gelijkaardige incidenten in de toekomst te voorkomen


Slachtoffers van een patiëntveiligheidsincident willen graag weten wat er gebeurd is, hoe groot de schade precies is, of er mogelijkheden zijn om een schadevergoeding te ontvangen, welke stappen het ziekenhuis zal ondernemen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden, enzovoort. 

Een open en eerlijk gesprek tussen zorgverstrekkers en patiënten of hun families betrokken bij patiënt-veiligheidsincidenten wordt beschouwd als een belangrijk aspect van kwaliteitsvolle én patiëntveilige zorg.


Met nauwe betrokkenheid van de sector heeft het Vlaams Patiëntenplatform een raamwerk voor open disclosure uitgewerkt dat handvaten aanreikt voor de zorgpraktijk. 

Dit in samenwerking met KU Leuven, Assuralia, de Vlaamse beroepsVereniging Ombudspersonen van alle Zorgvoorzieningen (VOVVAZ), Zorgnet-Icuro, het Netwerk Verpleegkunde (NKVV), de Orde der Artsen en de Vlaamse Vereniging voor Hoofdartsen (VVH).