Nieuwe verpleegkundigen krijgen een interactieve opleiding over de no blame/no shame cultuur en het melden van incidenten.
Het creëren van een aantrekkelijke, veilige en aangename werkomgeving voor verpleegkundigen. Hiermee willen we inspelen op veerkracht, cultuur en communicatie.
Theoretische toelichting over:
Patient Safety Escape Room
Er wordt nadien een gemeenschappelijk debriefingmoment gehouden om:
12, 19 en 24 januari 2023 (wordt in 2024 verdergezet voor alle nieuwe startende verpleegkundigen)
Petra Brabant, stafmedewerker patiëntveiligheid
petra.brabant@azdelta.be; 051/23 73 26
In januari 2023 is het Jessa Ziekenhuis in Hasselt gestart met het engagement ‘PX op kruissnelheid’. Het doel van het traject is om de patiëntbeleving (PX) in hun ziekenhuis verder te verbeteren. Het piloottraject dat in een aantal afdelingen heeft plaatsgevonden is zopas afgerond en in het najaar plannen ze dit traject verder uit te rollen in het ziekenhuis.
Vanaf maand september kunnen ambulante patiënten en bezoekers een valincident melden aan de balie van het centraal onthaal op de 3 campussen. Hiervoor wordt een campagne opgezet aan de hand van posters.
Week van de valpreventie van 24 tot en met 30 april 2023
Verdere initiatieven rond patiëntveiligheid:
In 2023 werden verschillende projecten opgezet rondom patiëntveiligheid, met de nadruk op het betrekken van patiënten bij hun eigen veiligheid. Het patiëntenpartnerschap werd in 2021 geïntegreerd in de strategie van de kliniek. Het bevorderen van de rol van de patiënt als actieve speler in zijn eigen veiligheid is een prioriteit geworden.
Naast het samenstellen van een informatieve brochure die de arts ondersteunt bij het aankondigen van de noodzaak van een bloedtransfusie en het verkrijgen van toestemming van de patiënt, ligt de innovatie in de aanpak in het bijschrift dat bij het bloedzakje wordt gevoegd.
Dit bijschrift wordt aan de patiënt of een familielid gegeven en bevat een lijst met symptomen die tijdens en na een transfusie in de gaten moeten worden gehouden.
Dit initiatief helpt de patiënt een rol te spelen in zijn behandeling wanneer dit mogelijk is. Zo draagt de patiënt bij aan de veiligheid van zijn zorg.
Na de ingreep gaat de patiënt naar huis met veel vragen en aanbevelingen om het best mogelijke resultaat te bereiken. Het orthopedisch chirurgisch team heeft samen met de patiënten aan een brochure gewerkt die in hun behoeften voorziet.
De instructies worden gepresenteerd in een brochure met duidelijke taal en talrijke illustraties, waarbij de patiënt wordt aangemoedigd om een rol te spelen in zijn revalidatie.
Nadat gezamenlijk een definitie voor de zorgkwaliteit en het patiëntpartnerschap werd opgesteld, sluiten we onze trilogie af met een definitie voor de zorgveiligheid in september 2023.
De methodologie blijft dezelfde: een werkgroep bestaande uit patiëntenpartners, artsen, verpleegkundigen, paramedici, apothekers en de cel kwaliteit definieert samen wat zorgveiligheid voor CNDG betekent. Deze definitie zal een leidraad zijn voor de richtlijnen en de initiatieven op het gebied van patiëntveiligheid die aan onze eigen context worden aangepast.
AZ Sint Jan Brugge Oostende heeft onderstaande initiatieven over patiëntveiligheid binnen hun verschillende departementen georganiseerd.
Deze initiatieven tonen de toewijding van de medische professionals en paramedische disciplines om de zorg voor onze patiënten te verbeteren en hun veiligheid en welzijn te waarborgen. Dankzij deze inspanningen werken we samen aan een betere gezondheidszorg voor iedereen.
De campagne wordt elk jaar in juni georganiseerd op initiatief van het PAQS.
Het doel is:
De groep van patiëntenpartners organiseerde deze campagne in de inkomhal en tijdens enkele spreekuren van het ziekenhuis.
Doelpubliek: patiënten, familie, bezoekers, zorgverleners
Contactpersoon Hélène Leto – 065/41.30.13 – helene.leto@hap.be
Tijdens verschillende audits werd vastgesteld dat het correct uitvoeren van de safe surgery checklist niet altijd een evidentie bleek. De procedure was wel gekend bij zorgverleners, toch bleken er enkele praktische struikelblokken te zijn. Een werkgroep met de verschillende stakeholders werd opgericht om te komen tot een meer pragmatische aanpak. Inspiratie werd opgedaan in andere zorginstellingen en op basis hiervan werd de procedure bijgestuurd, binnen de wettelijke mogelijkheden.
Nadien werd sterk ingezet op opleiding en coaching op de werkvloer in het operatiekwartier. Ter ondersteuning van de praktijk werd een instructievideo opgenomen en bestickering voor de zalen van het operatiekwartier ontworpen zodat de zorgverleners de checklist steeds zichtbaar ter beschikking hebben, ook al staan ze steriel en kunnen ze op dat moment de computer niet raadplegen. Bij de nameting tijdens de alertheidsweek in juni werden mooie resultaten gezien waarbij de 100% correct uitgevoerde time out’s zeer dicht benaderd werden. We blijven verder inzetten op coaching en opvolgen via verschillende audits in het operatiekwartier.
Contactpersoon – info en evt. inschrijvingen
Liene Jutten – diensthoofd zorg Liene.jutten@azstlucas.be
Bij een opname en op consultatie bij de arts in het ziekenhuis vragen we de patiënt naar de medicatie die hij thuis inneemt. Een correct overzicht van de thuismedicatie is van groot belang voor onze zorgverleners om de patiënt zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Maar het benoemen van thuismedicatie is voor de patiënt niet altijd makkelijk, bijvoorbeeld wanneer iemand onverwacht op de spoed terechtkomt of voor iemand die veel geneesmiddelen inneemt. Daarom zijn we gestart met een campagne om patiënten te stimuleren om op voorhand een medicatielijst op te stellen. Dat kan bijvoorbeeld net voor de consultatie in de wachtzaal, maar nog beter is het als de patiënt zijn medicatielijst thuis al maakt, waar hij zijn medicatie kan nakijken. Het kan ook opgesteld worden met de hulp van de huisarts of huisapotheker.
De campagne verloopt via social media, schermen in de wachtzalen, de website en de opnamebrochure. Op de website kan een leeg thuismedicatieschema gevonden worden als leidraad voor de patiënt.
Contactpersoon
Ilse Gysels, apotheker, Ilse.Ghysels@azstlucas.be
De KGVM-dagen: Kwaliteit, Gezondheid, Veiligheid, Milieu
Om het thema Kwaliteit en Veiligheid van de zorg te benadrukken, hebben we in het CHR Haute Senne gekozen voor een transversale aanpak: de cel KGVM (Kwaliteit, Gezondheid, Veiligheid, Milieu), ondersteund door de cel Kwaliteit-Veiligheid, het PCI-team (Preventie en Controle van Infecties) en de IDPBW (Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk), organiseert een dag met interactieve workshops over verschillende thema's benaderd vanuit verschillende hoeken.
Deze dag staat open voor medewerkers, patiënten, bezoekers en scholen. De uitdaging is om thema's en benaderingen voor te stellen waarin alle doelgroepen zich kunnen terugvinden en over kunnen discussiëren.
Een eerste test-editie vond plaats op 19 januari 2023, met thema's als:
We hadden 87 deelnemers en ontvingen goede feedback, met aanbevelingen over gewenste thema's, zoals voorzorgsmaatregelen om valincidenten te voorkomen.
In september 2023 lanceren we een tweede editie die samenvalt met de World Patient Safety Day, met de volgende thema's:
Voor deze dag op 20 september 2023 organiseren we quizzen, spellen, uitdagingen en workshops om ervoor te zorgen dat deze vier thema's relevant zijn voor zowel verzorgers, patiënten als bezoekers.
Deze organisatie heeft meerdere doelstellingen: medewerkers sensibiliseren, patiënten in staat stellen informatie te verkrijgen en bepaalde instrumenten te verwerven om hen te helpen de veiligheid van hun zorgtraject in het CHR Haute Senne mee vorm te geven, en de onderlinge verbanden tussen de thema's benadrukken: kwaliteit en veiligheid van de zorg, preventie en controle van infecties, veiligheid en kwaliteit van de werkomgeving voor medewerkers ...
Het doel is ook om verschillende standpunten samen te laten komen en te benadrukken wat iedereen kan doen om vooruitgang te boeken met betrekking tot alle thema's.
Om ervoor te zorgen dat de cultuur rond kwaliteit-veiligheid wordt verspreid en om de communicatie rond het evenement te ondersteunen, is de leidraad een kunstwedstrijd over een KGVM-thema die openstaat voor medewerkers en externen, met een tentoonstelling en een stemming van internetgebruikers en diensten om kunst het ziekenhuis binnen te brengen.
Het thema van deze editie: een mascotte creëren die "KGVM" belichaamt en die ons symbool zal worden in het CHR Haute Senne.