18 oktober

Initiatieven in de psychiatrische ziekenhuizen

Sint-Kamillus Broeders van liefde 

Sint-Kamillus Broeders van liefde

  • Medicatieveiligheid

    Een actieplan medicatie werd opgezet ter ondersteuning van het beleid. 

    Dit omvat o.a.:

    • een opleidingsplan voor medewerkers rond medicatie en medicatiemodule
    • het inzetten van ‘aanspreekpersonen medicatie’ op de afdelingen
    • leerzame afdelingsbezoeken onder leiding van een medicatiecoach
    • trimestriële opvolging aan de hand van een checklist


    Dit actieplan werd in 2018 geïntroduceerd en kreeg ondertussen een update. Het plan heeft ervoor gezorgd dat grote veranderingen in het medicatiebeleid (o.a. ten gevolge van inspectie en accreditatie) op een vlotte manier bij de medewerkers ingeburgerd raakten, dit tot op heden goed wordt toegepast en dat we flexibel kunnen omgaan met veranderingen, zoals wijzigingen van medicatiemodule.


  • Vrijheidsbeperkende maatregelen en agressie(preventie)

    Er is in het ziekenhuis een werkgroep Vrijheidsbeperkende Maatregelen (VBM) die vertegenwoordigd wordt door verschillende vakgebieden. 

    Zij hebben rond onderstaande thema’s gewerkt.


    • Er wordt in heel het ziekenhuis gewerkt volgens het Safewardsmodel (*). Alle afdelingen hebben hier vorming rond gekregen en werken op hun manier en op maat van hun afdeling dit model uit. Daarnaast wordt er ingezet op vorming rond verbindende communicatie.
    • In 2023 wordt er opnieuw ingezet op aanspreekpersonen VBM per afdeling die driejaarlijks samenkomen met de agressiebeheersingscoach om het beleid wat betreft VBM, procedures en technieken verder op mekaar af te stemmen.
    • Vernieuwing van afzonderingscomplexen met inbegrip van het creëren van prikkelarme kamers, alsook mogelijkheid tot rooming-in voor bv. familieleden. Er wordt geïnvesteerd in de aankoop van alternatieve materialen voor fixatie zoals een extra tentbed, vloerbed, etc.
    • Rond VBM is er een e-learning gemaakt, alsook worden de procedures hieromtrent nauw opgevolgd en continu geëvalueerd en zo nodig aangepast. De vormingen omtrent agressiebeheersing worden regelmatig aangepast zoals in 2023 en is de praktijkopleiding vernieuwd.
    • In 2023 gaat ook extra aandacht uit naar de procedures en vormingen voor de mobiele werkingen zodat ze een visietekst hebben op maat van hun werking.

  • Valpreventie

    Er is een duidelijk beleid rond valpreventie uitgeschreven met aandacht voor het evalueren van risicofactoren en omgaan met valincidenten. Er is een vormingsbeleid rond bepaald alsook andere vormen van campagnes om de preventieve maatregelen te implementeren. Het beleid wordt opgevolgd door de werkgroep valpreventie o.a. aan de hand van een aantal vastgelegde indicatoren. Deze indicatoren kunnen actueel opgevolgd worden door de afdelingen via het dataportaal. Jaarlijks worden deze indicatoren samen met verbetervoorstellen besproken op de stuurgroep zorgkwaliteit ter validatie.


  • Somatische werking

    In kader van betere integratie van somatische zorg voor opgenomen patiënten in het zorgaanbod is er een werking rond somatische zorg. Er is een stuurgroep somatische zorg opgericht, samengesteld uit verschillende vakgebieden zoals huisartsgeneeskunde, podologie, kinesitherapie, verpleegkunde ... 

    Zij voorzien een aanbod voor gehospitaliseerde patiënten in het kader van preventie, diagnosestelling, behandeling en opvolging in samenwerking met de begeleidend psychiater. Daarnaast hebben zij een visietekst opgemaakt en werken zij rond verschillende projecten zoals een diabetesproject, EHBO-protocollen, wondzorg, infectieregistratie.


* Het Safewards model biedt preventieve mogelijkheden om escalaties en dwang te verminderen. De focus is gericht op wat hulpverleners kunnen doen om de zorg veiliger te maken.

Zes factoren bepalen mee de mate van escalatie en dwangtoepassingen 
op een afdeling:
    • de afdelingsregels en het afdelingsleven op een afdeling
    Hulpverleners hebben mee invloed op de afdelingsregels en het afdelingsleven. Ze kunnen hierdoor escalatie vermijden of de schade tot een minimum beperken. Hierin is bv. consequent handelen een belangrijke factor.
    • de fysieke omgeving van de afdeling
    Hoe een afdeling eruit ziet, is voor hulpverleners minder kneedbaar, maar zij moeten wel binnen deze context de best mogelijke zorg leveren.
    • het leven buiten het ziekenhuis
    Hulpverleners hebben weinig invloed op wat er buiten het ziekenhuis gebeurt in de context van de patiënt. Ze kunnen wel navraag doen over de specifieke stressoren bij de patiënt en hierop anticiperen. Familie en naastbetrokkenen spelen hier een belangrijke rol in. Hiertoe gebruiken we het signaleringsplan.
    • contact tussen patiënten
    Hulpverleners kunnen interacties tussen patiënten begeleiden die zorgen voor een aangenaam afdelingsklimaat, bv. in een patiëntenvergadering.
    • individuele kenmerken van de patiënten
    Hulpverleners kunnen onnodige stress verlagen, ondersteunen op maat en het herstel van de patiënt bevorderen door een helder zorgprogramma en een behandelplan op maat, bv. gerichte behandeling van verslavingsproblematiek of herval in psychose.
    • wet en regelgeving
    Het beleid rond dwangopnamen kunnen hulpverleners niet veranderen, maar zij kunnen wel vormgeven aan de manier waarop dit beleid wordt uitgevoerd en dit met zo min mogelijk machtsvertoon laten plaatsvinden.

Safewards toont dat hulpverleners een belangrijke rol hebben in het verminderen van conflictsituaties en dwang op meerdere niveaus. Bij het verminderen of ontzenuwen van conflictsituaties en het afwenden van escalaties is het van belang om deze zaken van elkaar te onderscheiden en via adequate oordeelvorming contraproductieve acties uit de weg te gaan. Als er toch dwang aan te pas komt, willen we dit niet verder laten escaleren in nieuwe conflictsituaties.

CHP Chêne aux Haies in Mons 

CHP Chêne aux Haies

Feest van de patiëntveiligheid

Op maandag 18 september organiseert het ziekenhuis de dag van de patiëntveiligheid.

Het programma is uitgedacht door een multidisciplinair team waaronder zorgpersoneel, hoofdverpleegkundigen, een receptionist, een bewakingsagent, een poetsvrouw en vertegenwoordigers uit het patiëntencomité van de instelling.

Het is essentieel om de patiënten actief te betrekken bij hun eigen veiligheid door hen volledig te laten deelnemen aan het programma. Daarnaast willen we het ziekenhuispersoneel bewuster maken van de patiëntervaringen op dit gebied. 

Er werden vier prioritaire thema's geselecteerd: valincidenten, geneesmiddelen, de communicatie tussen patiënten en zorgverleners, en noodsituaties.

Er is een informatiestand van 10.00 tot 14.00 uur. Elke dienst wordt uitgenodigd om met medewerking van de patiënten vooraf aan één van de thema's te werken en de stand 1 uur lang te bemannen. 


Dit is een gelegenheid om de initiatieven van de patiënten en de teams onder de aandacht te brengen en om discussies tussen de diensten op gang te brengen.

Drie keer per dag wordt er een sessie georganiseerd waar ervaringen worden uitgewisseld. Patiënten die dit willen, kunnen komen vertellen over situaties waarin hun veiligheid, wat de vier gekozen thema's betreft, in het gedrang kwam. Deze sessies zijn toegankelijk voor de patiënten, de familieleden en het personeel van het ziekenhuis.


Tot slot wordt er een spel in het ziekenhuis georganiseerd. De deelnemers moeten via foto's verschillende plaatsen in het ziekenhuis vinden en daar de mogelijke risico's in kaart brengen. Vervolgens wordt hen gevraagd ons hun ideeën voor verbeteringen te bezorgen.


Om ervoor te zorgen dat deze dag een blijvende impact heeft, zal er voor elk thema een brochure worden uitgegeven, geïllustreerd door de patiënten zelf.

We willen deze dag elk jaar organiseren om de gebruikers, hun familie en het personeel - alle beroepen samen - van de instelling bewust te maken van de noodzaak dat iedereen bij patiëntveiligheid betrokken moet zijn.

Sint-Annendael Grauwzusters in Diest 

Sint-Annendael Diest behaalt internationaal kwaliteitslabel Qualicor

"Onze warme en betrokken zorg is onze absolute troef!"

Vzw Sint-Annendael Grauwzusters overkoepelt vier zorginstellingen: psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael in Diest, woonzorgcentra Huize Sint-Augustinus in Diest en OLV Ster der Zee in Scherpenheuvel-Zichem, en het initiatief voor beschut wonen De Linde met woningen in Aarschot en Diest.

Zorgorganisatie vzw Sint-Annendael Grauwzusters in Diest heeft via Qualicor Europe het internationale kwaliteitslabel Qmentum Global behaald, een erkenning voor kwaliteitsvolle en veilige zorg. "We zijn de eerste organisatie die op eenzelfde moment een accreditatie behaalt voor álle deelwerkingen", zegt een trotse algemeen directeur, Koen De Meester.

Begin mei streek het auditorenteam van Qualicor Europe neer in Diest om na te gaan op welke manier kwaliteit en veiligheid ingebed zijn in de vzw. Zij bezochten daarvoor woonzorgcentra Huize Sint-Augustinus (Diest) en OLV Ster der Zee (Scherpenheuvel), psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael en zijn extramurale werking van mobiele teams, beschut wonen en activering.

Gedurende vijf dagen namen de externe auditoren van Qualicor de gehele werking onder de loep: onder meer medicatiebeheer, leiderschap, governance, infectiepreventie en -bestrijding … werden getoetst. 

In het eindrapport noteerden zij het mooiste compliment dat je als zorgorganisatie kunt krijgen, en dat is dat Sint-Annendael Diest warme en betrokken zorg biedt.

"Onze kwaliteitswerking en leer-en verbetercultuur dragen wij hoog in het vaandel. Wij zijn enorm fier dat onze inspanningen daarvoor nu ook erkend en bekroond zijn door het behalen van het internationale kwaliteitslabel Qmentum Global. Dat geeft ons een extra boost om verder met kwaliteit en veiligheid aan de slag te gaan."
Koen De Meester, algemeen directeur

"Daarenboven zijn wij de eerste organisatie die op eenzelfde moment een accreditatie behaalt bij Qualicor voor álle deelwerkingen: woonzorgcentra, (oriënterend) kortverblijf, dagverzorgingscentra, psychiatrisch ziekenhuis, beschut wonen, activering, mobiel team. Huize Sint-Augustinus en OLV Ster der Zee behoren bovendien tot de eerste woonzorgcentra in Vlaanderen die een volledige audit doorliepen bij Qualicor."

Op donderdag 6 juli was dr. Ellen Joan van Vliet, de CEO van Qualicor Europe, in Sint-Annendael te gast om het kwaliteitslabel persoonlijk te overhandigen. Dat werd gevierd op passende wijze met een verfrissende mocktail voor alle medewerkers op de campussen Sint-Annendael, Huize Sint-Augustinus en OLV Ster der Zee.
"Deze accreditatie was enkel mogelijk door de inzet van al onze medewerkers", zegt Koen De Meester. "Daarom ben ik blij en dankbaar om te zien hoe ieder van ons vanuit een intrinsieke motivatie meebouwt aan veilige en kwaliteitsvolle zorg voor onze patiënten, cliënten, bewoners en hun naasten!"
Kliniek Sint-Jozef in Pittem

Kliniek Sint-Jozef gaat voor verdere cultuuromslag in veiligheidsbeleid!

SIPI als digitaal antwoord

Dwang maakt plaats voor vertrouwen. Dialoog wint het van controle. Kracht, ruimte en verantwoordelijkheid geven komt in de plaats van vrijheidsbeperking en – beroving. 

Dit is in kernwoorden het veiligheidsbeleid bij risicogedrag binnen Kliniek Sint-Jozef Pittem. Afzonderingen worden zoveel mogelijk uit het ziekenhuis gebannen. Fixatie is niet meer aan de orde. 

Een cultuuromslag met nadruk op dialoog en participatie, zelfs op een digitale manier.

  • Het managen van psychiatrische risico’s

    Het managen van psychiatrische risico’s is altijd al een heikel punt geweest binnen de GGZ. De meest voorkomende psychiatrische risico’s zijn suïcidaliteit, zelfverwonding en agressie, al dan niet gepaard gaande met psychose, verwardheid, wegloopgedrag of middelenmisbruik. De klassieke benadering is nog altijd meer gericht op beheersen en bewaken, actie en reactie, ‘control and restraint’. Gelukkig is er de laatste jaren een kentering voelbaar en wordt er, ondersteund vanuit de overheid, gekozen voor een minder restrictief en meer participatief beleid.

    Ook binnen Kliniek Sint-Jozef Pittem werd er in 2014 gekozen om een beleid uit te tekenen dat berust op inleving en connectie, dit in voortdurende afstemming met de patiënt. Een transparante zorg die veiligheid biedt maar ook warm en gastvrij is. Deze ethische benadering werd ook ondersteund door wetenschappelijke evidentie en inzichten. Een persoons- en belevingsgerichte basishouding binnen een therapeutische relatie is hierbij het vertrekpunt. Een (meer) humane benadering waarbij de autonomie van de patiënt wordt gerespecteerd staat centraal naast het feit dat hij medeverantwoordelijkheid krijgt voor zijn eigen behandeling. Op die manier wordt de kans op trauma’s beperkt en het contact in de therapeutische zorgrelatie versterkt. Open dialoog, goede informatie, een ‘healing environment’ zijn kernwoorden. Preventie en proactief aan de slag zijn eveneens heel belangrijk.

  • Crisisontwikkelingsmodel en positive risk taking

    Terwijl vroeger vaak pas ingegrepen werd op het ogenblik van de crisis wordt er nu proactief gewerkt aan de  hand van het crisisontwikkelingsmodel. Dit model leert ons dat een crisis er niet ‘plots’ is, alhoewel dat heel vaak het gevoel is. Een crisis ontwikkelt zich eerder in een aantal fasen en hoe preventiever er kan ingegrepen worden, hoe minder kans er is dat je in de ‘rode fase’ (= crisis) terechtkomt. Hoe vroeger je ingrijpt, hoe meer controle je zelf nog kan (terug)krijgen over hetgeen er aan het gebeuren is.

    Die controle terug krijgen, is in de eerste plaats aan de patiënt zelf. Belangrijk hierbij is het concept ‘positive risk taking’. De basisgedachte is namelijk dat een crisis de patiënt ook kansen geeft op groei en ontwikkeling. Voorwaarde is wel dat zorgverleners het op een crisismoment ook niet onmiddellijk overnemen van de patiënt en dat deze ruimte krijgt om te groeien. Dit is niet altijd even gemakkelijk voor een hulpverlener die vanuit een intrinsieke bewogenheid vaak de neiging heeft om te zorgen voor en oplossingsgericht actie wil ondernemen. Uiteraard moet het risico beperkt worden. Dat gebeurt door preventief hierrond aan de slag te gaan en in te zetten op het ontwikkelen van een sterke (psycho)therapeutische band tussen patiënt en zorgverlener(s).

    Een belangrijke stap is het opmaken van het risico assessment waarbij mogelijke risico’s in kaart gebracht worden. Evenals het inschatten hoe acuut ze zijn en welke mogelijke beschermende factoren er zijn. Een volgende stap is het opmaken van een vroegsignaleringsplan en een crisiskaart.

  • Vroegsignaleringsplan als hulpmiddel

    Het vroegsignaleringsplan is reeds jaren een vaste waarde binnen het ziekenhuis en brengt diverse zaken in beeld zoals triggers, signalen, functie, alternatieve strategieën, enz. Patiënten kunnen hiermee op een preventieve manier een overspoeling van heftige gevoelens in kaart brengen door op regelmatige tijdstippen te scoren hoe het gaat. Door alternatieve strategieën te gaan toepassen kan je er op termijn toe komen dat het niet (meer) tot crisisgedrag komt.

    Een vroegsignaleringsplan opmaken vraagt om een proactieve ingesteldheid, een open dialoog en transparante communicatie. Idealiter ook in samenwerking met de context van de patiënt en zijn externe hulpverleningsnetwerk.

    "Het signaleringsplan geeft de patiënt ook duidelijk aan dat alles bespreekbaar is. Dat haalt bij veel mensen heel wat druk van de ketel. Ze voelen dat we samen met hen op weg willen gaan en dat ze alles kunnen delen. Als er vroeger gevaar was voor zelfverwondend gedrag dan gingen we op zoek naar scheermesjes en namen die af. Gevolg: er werden nieuwe mesjes gekocht en ze verstopten ze nog beter. We nemen al lang de mesjes niet meer af, tenzij de patiënt het zelf vraagt. We zetten meer in op dialoog, preventie en samen oplossingen zoeken. Alleen als er acuut gevaar is, komen we tussen."
    Julie V., verpleegkundige

    Het scoren binnen een vroegsignaleringsplan is een cruciaal aandachtspunt. Door op vooraf afgesproken tijdstippen even stil te staan bij hoe het gaat en wat er gevoeld wordt kan je meer voorspelbaarheid inbrengen. Voorspelbaarheid om te leren wat je voelt en hoe je kan voelen wanneer de stress begint op te lopen en de controle over je gevoel en wat je ermee doet vermindert.

    Dit scoren bleek met een papieren versie niet altijd zo vlot te verlopen. Het wordt vergeten in de drukte van, scorebladen raken zoek of komen in een moment van overspoeling terecht in de papierversnipperaar. Het is bovendien ook niet zo eenvoudig om bij je eigen gevoel stil te staan en soms is het dus ook eventjes gemakkelijker om er niet aan te (willen) denken en het scoremoment te ‘vergeten’.


    ‘Wat als’ vragen zijn dan nooit veraf binnen ons ziekenhuis.

    • Wat als het vroegsignaleringsplan nu ook in een digitaal jasje zou kunnen gestopt worden? Zou dat niet handiger zijn, want een smartphone is tegenwoordig toch bijna altijd bij de hand?
    • Wat als er herinneringen zouden kunnen gestuurd worden als geheugensteuntje om op vooraf afgesproken tijdstippen te scoren?
    • Wat als de mogelijkheid zou bestaan om overzichten te kunnen genereren zodat eventuele herhalingspatronen zichtbaar én bespreekbaar worden?
    • Wat als dit nog meer transparante communicatie zou kunnen bieden tussen patiënt, context en hulpverleners?
    • Wat als we dit nu gewoon eens zouden doen?

  • SIPI biedt het digitale antwoord

    De ‘Wat als’ is ondertussen SIPI geworden. SIPI (SIgnaleringsplan PIttem) brengt de digitale vertaling van het vroegsignaleringsplan in een makkelijk toegankelijke app en desktopversie. Het systeem met de verschillende fases en bijhorende kleuren zit integraal vervat in de toepassing. De app is bedoeld om vlot bij de hand te zijn en snel steun te kunnen bieden op moeilijke momenten om zo een escalatie en crisis te kunnen voorkomen. Via pushmeldingen worden gebruikers gestimuleerd op regelmatige tijdstippen te scoren. Er kan bovendien zowel per dag als per maand een overzicht verkregen worden van de gescoorde fases. Op die manier krijgt men zicht op (aanleidingen tot) moeilijke momenten en kunnen er herhalingspatronen gevisualiseerd en gedetecteerd worden.


    De bedoeling is dat de gebruiker de app zoveel mogelijk op ‘eigen maat’ aanpast en het dus persoonlijk en heel herkenbaar is. Zo kunnen er eigen foto’s geüpload worden en kan er zelf gekozen worden welke muziek je wil toevoegen. 

    De contactpersonen, bijvoorbeeld uit de eigen context, kunnen gemakkelijk ingegeven worden als directe hulplijn.


    SIPI kan zowel zelfstandig gebruikt worden als samen met een hulpverlener van het ziekenhuis. Men kan er gebruik van maken tijdens de opname maar ook na ontslag.

  • Vroegsignaleringsplannen en SIPI bij medewerkers

    De ‘Wat als’ stopt hier echter niet. Want wat als deze app eveneens toegankelijk zou zijn voor medewerkers?

    Vanuit de interne trainingen veiligheidsmanagement bij risicogedrag die aan elke medewerker worden gegeven blijkt dat medewerkers ook wel vragende partij zijn om met SIPI zelf aan de slag te gaan. Er wordt reeds gestimuleerd om een eigen vroegsignaleringsplan op te maken en zo de eigen stresssignalen vroeg te (her)kennen. 

    Het dagelijks werken binnen een (psycho)therapeutische setting vergt een basisattitude van presentie, respect, empathie, het bieden van steun en structuur maar ook het helpen (ver)dragen van heftige emoties. Werken vanuit een mentaliserende basishouding is dus van groot belang. 

    Tegelijk blijf je als hulpverlener ook gewoon mens en ken je even goed moeilijke dagen, waardoor het niet evident is om rustig te blijven bij emotionele verhalen of het opvangen van eerste heftige gevoelsreacties. Door (pro)actief met het vroegsignaleringsplan en SIPI aan de slag te gaan breng je als hulpverlener ook je eigen kleurzones in beeld. Dit lijkt niet altijd even gemakkelijk te zijn alhoewel je als hulpverlener een bijzonder talent hebt in de kunst van het zich invoelen in de ander. Maar juist de kracht om verbinding te maken met je eigen gevoel, stressoren en kwetsbaarheden is van essentieel belang voor je eigen zelfzorg én om authentiek verbindend aan de slag te kunnen (blijven) gaan met elke patiënt.


    SIPI kan gratis gedownload worden in de app stores van Android en iOS. Er is echter een unieke toegangscode nodig om de app op de telefoon of tablet van de gebruiker te activeren.

PC Dr. Guislain in Gent

P.C. Dr. Guislain Gent

In 2023 lopen onderstaande projecten met betrekking tot patiëntveiligheid in het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain in Gent.

Activiteit Omschrijving 
Periode & Contactpersoon
Valpreventie
Organisatie van de week van de valpreventie ‘wandel je mee’ – sensibiliseren van medewerkers, patiënten en familie
Week van de valpreventie: 24-30 april 2023
Katelijne Organe en Lore Van Hulle
Zorgcommunicatie
1. Ontwikkeling van een visie en kader m.b.t. zorgcontinuïteit ondersteund door een coachingstraject met Mark Leijs:
diverse facetten van zorgcontinuïteit, waaronder zorgcommunicatie bij overdracht tussen shifts, opname, transfer en (intermediair) ontslag.

2. Opstart pilootproject ‘overdracht met de patiënt’ wetenschappelijk ondersteund door UZ Gent (Simon Malfait en Ellen Van De Velde) bij de doelgroep jongvolwassen en volwassenen met een verstandelijke beperking en bijkomende psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen.
Geïntegreerd in de beleidscyclus 2023
Stefanie Everaert
Veilige medicatieprocessen
Ontwikkeling van een beleid en het stroomlijnen van processen m.b.t. medicatieveiligheid en patiëntidentificatie.
De ontwikkeling van vormingsmodules op maat.
Geïntegreerd in de beleidscyclus 2023
Renée De Maertelaere en Lore Van Hulle
Integratie toetsingsbronnen
De integratie en jaarplanning van diverse toetsingsbronnen in functie van de PDCA- cyclus patiëntveiligheid:
  • beleidsdata
  • steekproeven zorgdossier
  • interne audits 
  • veiligheidsrondes
Geïntegreerd in de beleidscyclus 2023
Lore Van Hulle en Stefanie Everaert
PZ Asster en PVT De Luwte in Sint-Truiden

PZ Asster en PVT De Luwte

Wandel je mee? Samen in beweging!

  • Los van de vele continu doorlopende projecten rond patiëntveiligheid, focussen we dit jaar binnen PZ Asster en PVT De Luwte extra op valpreventie.

    Met de slogan ‘Wandel je mee? Samen in beweging!’ tracht men dit jaar organisaties te sensibiliseren om beweeg- en/of wandelactiviteiten te organiseren. Tijdens de week van de valpreventie hebben we een perstekst verspreid. Daarnaast hebben we een expertisecel opgericht, is onze website aangepast en werden permanente wandelparcours op beide campussen ingericht. Het Belang van Limburg heeft hierover een artikel geschreven.

  • Daarnaast hebben we binnen Asster een escaperoom rond mensgerichte zorg ontwikkeld in samenwerking met planetree en &happy. 

    Meer informatie hierover kan u vinden via volgende linken:

  • Tijdens de week van de patiëntveiligheid willen we dit jaar vooral focussen op de patiënten zelf. Ons idee voor dit jaar is om patiënten zelf te bevragen over hoe we onze veiligheid kunnen verbeteren, via een ideeënbus.

 Asster zet in op wandelen en bewegen 

tijdens de 12de Week van de Valpreventie

  • Nieuwe permanente wandelparcours binnen Asster

    Asster lanceerde naar aanleiding van de ‘Week van de Valpreventie’ meerdere wandelparcours binnen campus Stad en campus Melveren met een feestelijke opening. Deze parcours krijgen bovendien een permanent karakter. Beweging werkt immers preventief tegen vallen én draagt bij tot een betere psychische gezondheid.

    De voordelen zijn veelvuldig:

    De werkgroep valpreventie, een multidisciplinaire denktank binnen Asster, ontwikkelde in samenspraak met kinesisten en psychomotorische therapeuten, meerdere wandelparcours met wisselende afstanden. Zo kunnen patiënten en bewoners alleen of onder begeleiding hun conditie verbeteren. De kortere afstanden hebben als doelstelling om laagdrempelig te zijn zodat we zo veel mogelijk mensen kunnen activeren. Eenvoudige wegmarkeringen, wandelkaartjes en borden zijn zo ontwikkeld dat je deze parcours makkelijk kan volgen. De routes vertrekken telkens in de buurt van afdelingen met een verhoogd valrisico.

  • Informatie voor medewerkers, patiënten en naasten

    Asster voorziet deze week ook nog heel wat info via sociale media, intranet, de website en Assteritis voor patiënten, naasten en medewerkers. Ze voorzien hierbij o.a. linken naar digitale wandelgidsen voor 65-plussers die beschikbaar zijn via www.valpreventie.be.

    Daarnaast werden er placemats voorzien voor alle patiënten en bewoners met de bewegingsdriehoek.

  • Aangepaste sessies binnen PVT en Sirius

    Binnen de afdelingen van het PVT en Sirius is er deze week ook een aangepast therapie-aanbod voor patiënten en bewoners met extra aandacht voor valpreventie.

  • Deurkaart met valpreventietips

    Omdat er voornamelijk gevallen wordt binnen de patiëntenkamers werd er een deurkaart met valpreventietips uitgewerkt.

  • Expertisecel valpreventie

    Last but not least werd er een expertisecel valpreventie opgericht binnen Asster, bestaande uit 4 valcoaches/kinesisten die afdelingen kunnen ondersteunen bij vragen rond valpreventie.


    Voor meer informatie kan u steeds contact opnemen met Bert Plessers

    Tel. 0479 26 23 85 | E-mail: bert.plessers@asster.be

    Neem ook een kijkje op de website.

UPC van KU Leuven in Kortenberg

UPC KU Leuven

Synthese van 5 jaar incidentanalyses

  • Een incidentanalyse of Root Cause Analysis (RCA) is een integraal onderdeel van het veiligheidsmanagementsysteem. Het is een gestructureerde en stapsgewijze techniek om ernstige incidenten te analyseren. 

    Deze methode brengt technische, menselijke en organisatorische (grond)oorzaken (of root causes) in kaart. Het doel is niet om individueel falen aan te wijzen, maar eerder om gebreken in hulpmiddelen, procedures en de organisatie te identificeren. Het hoofddoel is het voorkomen, beheersen en opvolgen van ernstige incidenten.


Sinds 2017 voert het UPC KU Leuven incidentanalyses uit volgens een gestructureerde methode, waarbij een dossieranalyse, gesprekken met direct en indirect betrokkenen en een afrondend gesprek de belangrijkste elementen zijn. Een RCA wordt uitgevoerd op basis van specifieke indicaties, waarbij gekeken wordt naar de omstandigheden en de schade die aan patiënten en/of personeelsleden is toegebracht. Zowel incidenten binnen de zorg als daarbuiten komen in aanmerking voor een incidentanalyse. 


Een RCA wordt gestart in overleg met een lid van de directie en begeleid door een kwaliteitsmedewerker. Bij elke afzonderlijke analyse worden (grond)oorzaken geïdentificeerd, wat resulteert in mogelijke actiepunten. Er wordt een follow-up traject georganiseerd op afdelings- en/of dienstniveau.


Om inzicht te krijgen in de uitgevoerde analyses zijn gedurende 5 jaar gegevens geaggregeerd. De synthese omvatte de volgende stappen: analyse van kwalitatieve interviewgegevens volgens QUAGOL (Qualitative Analysis Guide of Leuven) en categorisatie van grondoorzaken per incidenttype.


Op basis van deze bevindingen zijn sinds 2023 doelstellingen en prioriteiten op organisatieniveau bepaald, verdeeld over 7 categorieën: 

  • pathologie/patiënt-specifiek
  • behandeling/dossier/continuïteit van zorg
  • bestaffing
  • omgeving/externen
  • inschatting/menselijke factor
  • drukte
  • opleiding/procedures

Contactpersonen

Filip Bouckaert (filip.bouckaert@upckuleuven.be) 

Gert Peeters (gert.peeters@upckuleuven.be)

Laura Van Eldere (laura.vaneldere@upckuleuven.be)

Nina Donvil (nina.donvil@upckuleuven.be)