Safewards toont dat hulpverleners een belangrijke rol hebben in het verminderen van conflictsituaties en dwang op meerdere niveaus. Bij het verminderen of ontzenuwen van conflictsituaties en het afwenden van escalaties is het van belang om deze zaken van elkaar te onderscheiden en via adequate oordeelvorming contraproductieve acties uit de weg te gaan. Als er toch dwang aan te pas komt, willen we dit niet verder laten escaleren in nieuwe conflictsituaties.
Op maandag 18 september organiseert het ziekenhuis de dag van de patiëntveiligheid.
Het programma is uitgedacht door een multidisciplinair team waaronder zorgpersoneel, hoofdverpleegkundigen, een receptionist, een bewakingsagent, een poetsvrouw en vertegenwoordigers uit het patiëntencomité van de instelling.
Het is essentieel om de patiënten actief te betrekken bij hun eigen veiligheid door hen volledig te laten deelnemen aan het programma. Daarnaast willen we het ziekenhuispersoneel bewuster maken van de patiëntervaringen op dit gebied.
Er werden vier prioritaire thema's geselecteerd: valincidenten, geneesmiddelen, de communicatie tussen patiënten en zorgverleners, en noodsituaties.
Er is een informatiestand van 10.00 tot 14.00 uur. Elke dienst wordt uitgenodigd om met medewerking van de patiënten vooraf aan één van de thema's te werken en de stand 1 uur lang te bemannen.
Dit is een gelegenheid om de initiatieven van de patiënten en de teams onder de aandacht te brengen en om discussies tussen de diensten op gang te brengen.
Drie keer per dag wordt er een sessie georganiseerd waar ervaringen worden uitgewisseld. Patiënten die dit willen, kunnen komen vertellen over situaties waarin hun veiligheid, wat de vier gekozen thema's betreft, in het gedrang kwam. Deze sessies zijn toegankelijk voor de patiënten, de familieleden en het personeel van het ziekenhuis.
Tot slot wordt er een spel in het ziekenhuis georganiseerd. De deelnemers moeten via foto's verschillende plaatsen in het ziekenhuis vinden en daar de mogelijke risico's in kaart brengen. Vervolgens wordt hen gevraagd ons hun ideeën voor verbeteringen te bezorgen.
Om ervoor te zorgen dat deze dag een blijvende impact heeft, zal er voor elk thema een brochure worden uitgegeven, geïllustreerd door de patiënten zelf.
We willen deze dag elk jaar organiseren om de gebruikers, hun familie en het personeel - alle beroepen samen - van de instelling bewust te maken van de noodzaak dat iedereen bij patiëntveiligheid betrokken moet zijn.
Vzw Sint-Annendael Grauwzusters overkoepelt vier zorginstellingen: psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael in Diest, woonzorgcentra Huize Sint-Augustinus in Diest en OLV Ster der Zee in Scherpenheuvel-Zichem, en het initiatief voor beschut wonen De Linde met woningen in Aarschot en Diest.
Zorgorganisatie vzw Sint-Annendael Grauwzusters in Diest heeft via Qualicor Europe het internationale kwaliteitslabel Qmentum Global behaald, een erkenning voor kwaliteitsvolle en veilige zorg. "We zijn de eerste organisatie die op eenzelfde moment een accreditatie behaalt voor álle deelwerkingen", zegt een trotse algemeen directeur, Koen De Meester.
Begin mei streek het auditorenteam van Qualicor Europe neer in Diest om na te gaan op welke manier kwaliteit en veiligheid ingebed zijn in de vzw. Zij bezochten daarvoor woonzorgcentra Huize Sint-Augustinus (Diest) en OLV Ster der Zee (Scherpenheuvel), psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael en zijn extramurale werking van mobiele teams, beschut wonen en activering.
Gedurende vijf dagen namen de externe auditoren van Qualicor de gehele werking onder de loep: onder meer medicatiebeheer, leiderschap, governance, infectiepreventie en -bestrijding … werden getoetst.
In het eindrapport noteerden zij het mooiste compliment dat je als zorgorganisatie kunt krijgen, en dat is dat Sint-Annendael Diest warme en betrokken zorg biedt.
"Daarenboven zijn wij de eerste organisatie die op eenzelfde moment een accreditatie behaalt bij Qualicor voor álle deelwerkingen: woonzorgcentra, (oriënterend) kortverblijf, dagverzorgingscentra, psychiatrisch ziekenhuis, beschut wonen, activering, mobiel team. Huize Sint-Augustinus en OLV Ster der Zee behoren bovendien tot de eerste woonzorgcentra in Vlaanderen die een volledige audit doorliepen bij Qualicor."
Kliniek Sint-Jozef gaat voor verdere cultuuromslag in veiligheidsbeleid!
Dwang maakt plaats voor vertrouwen. Dialoog wint het van controle. Kracht, ruimte en verantwoordelijkheid geven komt in de plaats van vrijheidsbeperking en – beroving.
Dit is in kernwoorden het veiligheidsbeleid bij risicogedrag binnen Kliniek Sint-Jozef Pittem. Afzonderingen worden zoveel mogelijk uit het ziekenhuis gebannen. Fixatie is niet meer aan de orde.
Een cultuuromslag met nadruk op dialoog en participatie, zelfs op een digitale manier.
In 2023 lopen onderstaande projecten met betrekking tot patiëntveiligheid in het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain in Gent.
Activiteit | Omschrijving | Periode & Contactpersoon |
Valpreventie | Organisatie van de week van de valpreventie ‘wandel je mee’ – sensibiliseren van medewerkers, patiënten en familie | Week van de valpreventie: 24-30 april 2023 Katelijne Organe en Lore Van Hulle |
Zorgcommunicatie | 1. Ontwikkeling van een visie en kader m.b.t. zorgcontinuïteit ondersteund door een coachingstraject met Mark Leijs: diverse facetten van zorgcontinuïteit, waaronder zorgcommunicatie bij overdracht tussen shifts, opname, transfer en (intermediair) ontslag. 2. Opstart pilootproject ‘overdracht met de patiënt’ wetenschappelijk ondersteund door UZ Gent (Simon Malfait en Ellen Van De Velde) bij de doelgroep jongvolwassen en volwassenen met een verstandelijke beperking en bijkomende psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen. | Geïntegreerd in de beleidscyclus 2023 Stefanie Everaert |
Veilige medicatieprocessen | Ontwikkeling van een beleid en het stroomlijnen van processen m.b.t. medicatieveiligheid en patiëntidentificatie. De ontwikkeling van vormingsmodules op maat. | Geïntegreerd in de beleidscyclus 2023 Renée De Maertelaere en Lore Van Hulle |
Integratie toetsingsbronnen | De integratie en jaarplanning van diverse toetsingsbronnen in functie van de PDCA- cyclus patiëntveiligheid:
| Geïntegreerd in de beleidscyclus 2023 Lore Van Hulle en Stefanie Everaert |
Los van de vele continu doorlopende projecten rond patiëntveiligheid, focussen we dit jaar binnen PZ Asster en PVT De Luwte extra op valpreventie.
Met de slogan ‘Wandel je mee? Samen in beweging!’ tracht men dit jaar organisaties te sensibiliseren om beweeg- en/of wandelactiviteiten te organiseren. Tijdens de week van de valpreventie hebben we een perstekst verspreid. Daarnaast hebben we een expertisecel opgericht, is onze website aangepast en werden permanente wandelparcours op beide campussen ingericht. Het Belang van Limburg heeft hierover een artikel geschreven.
Daarnaast hebben we binnen Asster een escaperoom rond mensgerichte zorg ontwikkeld in samenwerking met planetree en &happy.
Meer informatie hierover kan u vinden via volgende linken:
Tijdens de week van de patiëntveiligheid willen we dit jaar vooral focussen op de patiënten zelf. Ons idee voor dit jaar is om patiënten zelf te bevragen over hoe we onze veiligheid kunnen verbeteren, via een ideeënbus.
Een incidentanalyse of Root Cause Analysis (RCA) is een integraal onderdeel van het veiligheidsmanagementsysteem. Het is een gestructureerde en stapsgewijze techniek om ernstige incidenten te analyseren.
Deze methode brengt technische, menselijke en organisatorische (grond)oorzaken (of root causes) in kaart. Het doel is niet om individueel falen aan te wijzen, maar eerder om gebreken in hulpmiddelen, procedures en de organisatie te identificeren. Het hoofddoel is het voorkomen, beheersen en opvolgen van ernstige incidenten.
Sinds 2017 voert het UPC KU Leuven incidentanalyses uit volgens een gestructureerde methode, waarbij een dossieranalyse, gesprekken met direct en indirect betrokkenen en een afrondend gesprek de belangrijkste elementen zijn. Een RCA wordt uitgevoerd op basis van specifieke indicaties, waarbij gekeken wordt naar de omstandigheden en de schade die aan patiënten en/of personeelsleden is toegebracht. Zowel incidenten binnen de zorg als daarbuiten komen in aanmerking voor een incidentanalyse.
Een RCA wordt gestart in overleg met een lid van de directie en begeleid door een kwaliteitsmedewerker. Bij elke afzonderlijke analyse worden (grond)oorzaken geïdentificeerd, wat resulteert in mogelijke actiepunten. Er wordt een follow-up traject georganiseerd op afdelings- en/of dienstniveau.
Om inzicht te krijgen in de uitgevoerde analyses zijn gedurende 5 jaar gegevens geaggregeerd. De synthese omvatte de volgende stappen: analyse van kwalitatieve interviewgegevens volgens QUAGOL (Qualitative Analysis Guide of Leuven) en categorisatie van grondoorzaken per incidenttype.
Op basis van deze bevindingen zijn sinds 2023 doelstellingen en prioriteiten op organisatieniveau bepaald, verdeeld over 7 categorieën: