Vers van de STOWA-pers

Hieronder een overzicht van recent verschenen STOWA-publicaties, Deltafacts en overige producten. De publicaties zijn te downloaden via stowa.nl/publicaties. De Deltafacts staan op deltafacts.nl.

Publicaties uitgelicht

WATERKWALITEIT

STOWA wil lessen trekken uit de ervaring die waterbeherend Nederland tot dusver met de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water heeft opgedaan. De stichting is daarom een meerjarig onderzoek gestart om te kijken waar er kansen liggen om het na 2027 anders en beter te doen. Belangrijkste conclusie: de samenwerking met andere sectoren zoals de landbouw en de ruimtelijke ordening moet worden versterkt om de KRW-doelen te halen.

Deze publicatie bevat de uitkomsten van een meerjarig onderzoek naar de mogelijkheden om de vismonitoring niet meer op de klassieke manier uit te voeren, maar via het DNA dat ze achterlaten in het water, zogenoemd environmental DNA of eDNA. Dit is gebeurd via het vergelijken van beide methoden.

CIRCULAIRE ECONOMIE, ENERGIE & GRONDSTOFFEN

Dit rapport doet verslag van een onderzoek naar de mogelijk schade aan aquatische organismen door de warmtewisselaars en filters in installaties voor het winnen van thermische energie uit oppervlaktewater (TEO). Het betrof een literatuurstudie naar de effecten van vergelijkbare installaties, zoals koelinstallaties. Op basis van deze studie blijkt het niet mogelijk conclusies te trekken over de mate van schadelijkheid. De onderzoekers bevelen aan om veld- en modelstudies uit te voeren om hierover meer inzicht te krijgen.

WATERVEILIGHEID

Dit rapport bevat de onderbouwing bij de wijze waarop tot een nieuwe IPO-schadetabel is gekomen. Deze schadetabel moet nu worden gebruikt bij het normeren van regionale waterkeringen. Tegelijkertijd bevat het rapport een advies om tot een uniforme indexering te komen in de toekomst. Het IPO heeft ermee ingestemd.

Op steeds meer plekken in Nederland duiken invasieve Aziatische duizendknoopsoorten op. Deze uitheemse, woekerende planten vormen een bedreiging voor de inheemse natuur, maar kunnen ook de sterkte van dijken aantasten. Hoe houden we deze invasieve plant in toom? Het mogelijke antwoord: door de introductie van natuurlijke vijanden. Meer in het bijzonder een schimmel en een bladvlo. In deze brochure leest u meer over het onderzoek naar deze vorm van biologische bestrijding.

AFVALWATERZUIVERING

Natuurlijke zuiveringssystemen lijken goed in staat organische microverontreinigingen te verwijderen uit rwzi-effluent en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan de verwijdering van nutriënten en pathogenen. Door de lage CO2-footprint en lage kosten kunnen deze systemen een interessant alternatief zijn voor technologieën zoals ozon of actief kool. Dit blijkt uit een in opdracht van STOWA en het ministerie van IenW uitgevoerde wetenschappelijke verkenning in het kader van het Innovatieprogramma Microverontreinigingen uit rwzi-afvalwater IPMV.

Alle publicaties

Actualisering IPO-schadetabel regionale keringen
2022-49
Anticiperen op de KRW na 2027: voorstudie
2022-46
Pilot PAK + doekfiltratie
2022-45
Praatplaat ‘Naar een klimaatbestendig stedelijk gebied’
2022-44
TEO en P-verwijdering: uitwerking maatschappelijke waardebepaling
2022-43
Verkenning natuurlijke zuiveringssystemen voor verwijdering van organische microverontreinigingen
2022-42
Haalbaarheidsstudie BO3-technologie (IPMV)
2022-41
Systeemkennis Brakke Wateren (KIWK)
2022-39
Effecten van filters en warmtewisselaars op het aquatisch systeem. Een literatuurstudie
2022-38
Systeemgerichte Ecologische Stressanalyse. Doorontwikkeling en optimalisatie van de SESA laaglandbeken en toepassing op vier casussen
2022-37
Ontwikkeling van een Systeemgerichte Ecologische Stressanalyse voor sloten en kleine kanalen (KIWK)
2022-36
Tijdreeksanalyse van de macrofauna op langjarige meetpunten in stromende wateren, sloten en kanalen (KIWK)
2022-35
Oppervlakkige afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen. Achtergronddocumentatie bij IMAP (KIWK)
2022-34
Handreiking Tracertesten
2022-33
Verkenning inzet zeolieten in wasmiddelen ten behoeve van het verwijderen van microverontreinigingen uit afvalwater
2022-32
#Uitde1000knoop. Onderzoek naar het biologisch bestrijden van invasieve Aziatische duizendknoopsoorten
2022-31
eDNA-metabarcoding vissen. Onderzoek naar de mogelijke toepassing van eDNA voor de KRW vismonitoring (2018-2021)
2022-30
Eindrapportage diergeneesmiddelen (KIWK)
2022-29
Kortsluitstroming bij doorboringen (KIWK)
2022-28
Geochemisch buffervermogen van de ondergrond: beschikbare data, 3D modellen en trendanalyse (KIWK)
2022-27