Vers van de STOWA-pers

Hieronder een overzicht van recent verschenen STOWA-publicaties, Deltafacts en overige producten. De publicaties zijn te downloaden via stowa.nl/publicaties. De Deltafacts staan op deltafacts.nl.



Systeemkennis Brakke Wateren (KIWK)
2022-39
Effecten van filters en warmtewisselaars op het aquatisch systeem. Een literatuurstudie
2022-38
Systeemgerichte Ecologische Stressanalyse. Doorontwikkeling en optimalisatie van de SESA laaglandbeken en toepassing op vier casussen (KIWK) 
2022-37
Ontwikkeling van een Systeemgerichte Ecologische Stressanalyse voor sloten en kleine kanalen (KIWK)
2022-36
Tijdreeksanalyse van de macrofauna op langjarige meetpunten in stromende wateren, sloten en kanalen (KIWK)
2022-35
Oppervlakkige afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen. Achtergronddocumentatie bij IMAP (KIWK)
2022-34
Handreiking tracertesten slibgistingstanks
2022-33
Verkenning inzet zeolieten in wasmiddelen ten behoeve van het verwijderen van microverontreinigingen uit afvalwater
2022-32
#Uitde1000knoop. Onderzoek naar het biologisch bestrijden van invasieve Aziatische duizendknoopsoorten
2022-31
Eindrapportage diergeneesmiddelen (KIWK)
2022-29
Kortsluitstroming bij doorboringen (KIWK)
2022-28
Geochemisch buffervermogen van de ondergrond: beschikbare data, 3D modellen en trendanalyse (KIWK)
2022-27
Geochemisch buffervermogen van de ondergrond: een verkenning van reactiviteit rondom drinkwaterwinning Grubbenvorst (KIWK)
2022-26
Maatregel-effectmonitoring in oppervlaktewateren: ontwerp, analyse en bepaling van de ecologische effectiviteit van uitgevoerde maatregelen (KIWK)
2022-25
Waterkwaliteit grondwater. Bodembiologische bescherming (KIWK)
2022-24
Vergrijzing van grondwater. Handelingsperspectieven voor de voortschrijdende aantasting van grondwaterkwaliteit door menselijke invloeden (KIWK)
2022-23
Monitoring en modellering in twee pilotgebieden voor gebiedsgerichte aanpak (KIWK)
2022-22
Onderzoek naar de aanleg van bodemenergiesystemen op vergrijzing van grondwater. Case study Woerden (KIWK)
2022-21
Grip op beekslib. De sturende rol van beeksediment op de kwaliteit van beeklevensgemeenschappen (KIWK)
2022-20
Circulair assetmanagement waterschappen. Achtergrondrapportage rekenmethodiek
2022-19B
Circulair assetmanagement waterschappen. Hoofdrapport
2022-19A
Evaluatie van gedocumenteerde herstelprojecten in Nederland van 2006 t/m 2019 (KIWK)
2022-18
Gewasbeschermingsmiddelen: vergelijking van erfafspoeling en spuitdrift als emissieroutes naar het oppervlaktewater (KIWK)
2022-17
Herkomst van beekslib in vier stroomgebieden. Een analyse op basis van de chemische samenstelling (KIWK)
2022-16
Pilot afscheiding en opwerking cellulose uit primair slib en fijnzeefgoed door inzet van MERI-technologie
2022-15
Haalbaarheidsstudie Microforce ++
2022-14
Doorwerking van lokaal beekherstel op de ecologische kwaliteit van het hele stroomgebied. Een verkennende analyse van vier stroomgebieden op basis van de macrofauna (KIWK)
2022-13
Biotische interacties in aquatische ecosystemen (KIWK)
2022-12
Haalbaarheidsstudie biologisch geactiveerde continufiltatie over granulair actief kool
2022-11
Haalbaarheidsstudie ADOX. Een next generation adsorptie-oxidatieproces voor de verwijdering van organische microverontreinigingen uit stedelijk afvalwater
2022-10
Signaleringsmeetnet bestrijdingsmiddelen in grondwater. Inventarisatie van de bruikbaarheid van bestaande meetnetten (KIWK)
2022-09
Waterwijzer Natuur, fase 3. Klimaatrobuuste modellering van zuur- en stikstofdepositie op natuur
2022-08
Meetstrategie Biociden – overwegingen en criteria (KIWK)
2022-07
Kennisvragen veen(weiden)
2022-06
Satellietinformatie voor het in beeld brengen van beregening: een verkenning
2022-05
Integrale analyse voor wateroverlast: een verkenning
2022-03

Deltafacts, online kennisdossiers over klimaat, water(beheer) & waterkwaliteit

Publicaties uitgelicht

WATERKWALITEIT

Dit is het eindrapport van het project Grondwater van de Kennisimpuls Waterkwaliteit. In het rapport zijn alle resultaten van het project bijeengebracht. In het project is vooral gekeken naar de sluipende verontreiniging van het grondwater door menselijke invloeden – de zogenoemde vergrijzing van het grondwater – met name naar de langetermijneffecten.

De inzichten in dit rapport vormen de basis voor de tool IMAP die telers ondersteunen bij het maken van keuzes in maatregelen om afstroming van water en emissie van gewasbeschermingsmiddelen via oppervlakkige afspoeling vanaf hun percelen te verminderen. IMAP staat voor ‘Inzicht in Maatregelen tegen Afspoeling van middelen vanaf Percelen’. De tool is te vinden op www.farmmaps.eu.

Dit Deltafact beschrijft het proces van droogval, de effecten op de ecologie en biedt handelingsperspectieven om negatieve ecologische effecten te verminderen of weg te nemen. Het Deltafact is opgesteld als onderdeel van het project Ecologie van de Kennisimpuls Waterkwaliteit.

KLIMAATADAPTATIE

Deze kennisagenda geeft een overzicht van de kennisvragen van waterschappen op het gebied van het terugdringen van bodemdaling en broeikasgasemissie in veenweidegebieden. Het gaat om kennis die waterschappen nodig hebben om mede vorm te geven aan de omslag van voortgaande peilverlaging naar peilverhoging.

Dit rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar de mogelijkheden om (de kans op) beregening in kaart te brengen met behulp van satellietinformatie, in combinatie met kenmerken van het agrarisch areaal, zoals gewastype en bodemopbouw. Dat kan. Maar het is wel nodig om de gehanteerde methodiek door te ontwikkelen, te valideren en te kalibreren, aldus de onderzoekers.

CIRCULAIRE ECONOMIE, ENERGIE & GRONDSTOFFEN

Dit rapport doet verslag van een onderzoek naar de mogelijk schade aan aquatische organismen door de warmtewisselaars en filters in installaties voor het winnen van thermische energie uit oppervlaktewater (TEO). Het betrof een literatuurstudie naar de effecten van vergelijkbare installaties, zoals koelinstallaties. Op basis van deze studie blijkt het niet mogelijk conclusies te trekken over de mate van schadelijkheid. De onderzoekers bevelen aan om veld- en modelstudies uit te voeren om hierover meer inzicht te krijgen.

Dit rapport bevat de resultaten van een studie waarin een stappenplan is ontwikkeld om te komen tot circulair assetmanagement bij de waterschappen. In 2030 moet Nederland 50 procent circulair zijn, in 2050 volledig. Hiermee wordt de belasting van ons milieu beperkt, maar wordt ook de leveringszekerheid van grondstoffen vergroot. Waterschappen beheren objecten, ‘assets’, in de waterketen, het watersysteem en waterveiligheid en ze hebben daarmee een grote voorraad aan materialen. Daarmee ligt er een grote uitdaging om deze assets circulair te beheren.

Dit rapport bevat de resultaten van een pilot met het scheiden en opwerken van cellulose uit primair slib via inzet van de zogenoemde MERI-technologie. Rioolwater bevat veel toiletpapier en dat toiletpapier bevat veel waardevolle cellulosevezels. Deze cellulosevezels kunnen worden afgescheiden uit rioolwater met fijnzeven.

WATERVEILIGHEID

Dit rapport bevat de resultaten van een afstudeeronderzoek waarin een beoordeling heeft plaatsgevonden van kunstgras als vervanging van geotextiel in de waterbouw. Er is hiervoor literatuuronderzoek gedaan en er is geotechnisch en milieukundig onderzoek verricht.

Dit rapport bevat de resultaten van een onderzoek waarin is nagegaan of er meerwaarde is voor het werken met integrale risicoanalyse en/of gebiedsnormering ten opzichte van de huidige praktijk en ontwikkelingen. Het rapport bevat aanbevelingen voor een toekomstige aanpak van wateroverlast. Deze aanbevelingen kunnen gebruikt worden als input voor een bestuurlijk-beleidsmatige discussie over wateroverlast.

DIVERSEN

Deze handreiking ondersteunt zuiveringsbeheerders bij het uitvoeren van zogenoemde tracertesten in slibgistingtanks. Door het uitvoeren van een tracertest kan worden vastgesteld óf de menging goed functioneert en of er vervuiling in de tank aanwezig is. Het optimaal benutten van het volume van de slibgistingstanks is van belang voor het verminderen van de slibafzetkosten en het vergroten van de biogasopbrengst.