PUIK VERHAAL
Wat leuk dat je deze week de Puik leest. Wij, Stichting Goed Verhaal, plaatsen hier eens in de maand een boekrecensie. Ben jij nou ook zo’n boekenwurm, en zou je wel eens een recensie willen schrijven om hier te publiceren, neem dan met ons contact op via stichtinggoedverhaal@gmail.com
Sjoerd verslindt boeken bij de vleet. In een niet zo grijs verleden studeerde hij journalistiek, en dit komt goed van pas. Deze veelvraat weet namelijk ook nog een aardig woordje te schrijven over alles wat hij verorbert, en dat doet hij al een tijdje. Voor Stichting Goed Verhaal schrijft hij in Puik over boeken, maar op zijn eigen website hetkeuvelrijk.nl recenseert hij ook pretparken en films. Veel leesplezier!
Dat de Zuid-Koreaanse popcultuur haar weg naar het Westen heeft weten te vinden, zal inmiddels geen geheim meer zijn. Parasite werd in 2020 de eerste niet-Engelstalige film die de Oscar voor beste film won, K-Pop wordt beluisterd door miljoenen mensen en we herinneren ons allemaal de lugubere Netflix-hit Squid Game. Inmiddels kunnen we daar, met het in 2021 verschenen Liefde in de Grote Stad van Sang Young Park, ook een populair boek aan toevoegen.
Het boek werd in Zuid-Korea direct een hit. Dit is frappant, aangezien de roman een onderwerp kent waarover in het Aziatische land normaal met geen woord gerept wordt. Grotendeels gaat het
namelijk over homoseksualiteit en hoe de hoofdpersoon daarmee omgaat. In Azië wordt er helaas nog te vaak conservatief omgegaan met homoseksualiteit en wordt het over het algemeen niet zo gemakkelijk geaccepteerd. Dat het boek hier in het Westen zo populair is, lijkt al iets vanzelfsprekender.
Young is de hoofdpersoon. Hij is een homoseksuele schrijver die het er flink van neemt in hoofdstad Seoel. Samen met vriendin Jaehie woont hij in deze drukke stad. Zij is zijn klankbord, een beste vriend en vice versa. Waar Young nog niet denkt aan het ‘echte volwassen’ leven, daar stapt Jaehie in het huwelijksbootje. Young blijft alleen achter met zijn zieke moeder en worstelt met lastige keuzes in de liefde en in zijn carrière.
Mensen zullen wellicht iets terugdeinzen als ze weten dat het een roman uit Zuid-Korea is. Laat dat geen reden zijn om dit boek niet te lezen. Het is zeer toegankelijk. Sterker nog, iedereen herkent wel iets uit het uitgaansleven van Young. Er bekruipt mij wel het gevoel dat dit een roman is die geschreven is voor millenials.
Tijdens het lezen merk je dat homoseksualiteit in Zuid-Korea een problematisch onderwerp is. Young heeft gelukkig een luchtige kijk op de ongemakkelijke situaties en wuift alles op ludieke manier weg. Altijd maar doen alsof een date gewoon maar een vriend is, en relaties hebben met personen die het liefst voor altijd in de kast blijven. Het is pijnlijk en confronterend dat er nog zo’n taboe heerst. De humor maakt het echter een luchtig geheel.
Of ik het daadwerkelijk een goed boek vind, weet ik nog steeds niet zo goed. Ik ben in die zin blij dat het mijn ogen geopend heeft. Als ik voor mezelf spreek sta ik open voor iedereen. Men moet te allen tijde zichzelf kunnen zijn. Helaas is de norm voor veel mensen toch anders. Ik heb het niet specifiek over Zuid-Korea. In ons kikkerlandje, waarin we denken zo vooruitstrevend te zijn, denk ik dat er ook nog veel meer te halen valt op het gebied van acceptatie, diversiteit en inclusiviteit. En dat maakt dat je dit boek moet lezen. Je ervaart even hoe het is om in de schoenen te staan van iemand die zich voelt als een buitenbeentje. Iemand die door (bijna) niemand begrepen wordt en zich een weg door het leven moet knokken.
Zin gekregen in een goed verhaal? Koop lokaal een boek, of leen het bij de Bibliotheek.
Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: