Drie Engelse woorden met een
gigantische impact

Online fingerprint fraude

Wat is een online fingerprint en waarom is het zo bijzonder?
Online fingerprints zijn de unieke gegevens van jouw computer. Bijvoorbeeld welke versie software je computer heeft, het land waarin je computer gebruikt wordt, scherm- en taalinstellingen, maar ook de voorkeuren van jouw webbrowser en daarin de cookies.


Lees hieronder het hele artikel

Dit klinkt niet heel spannend, maar het is een bron van informatie voor criminelen en jouw unieke online fingerprint is geld waard. Waarom? Hebben ze eenmaal jouw unieke fingerprint, dan kunnen ze je identiteit overnemen. Ze stelen niet alleen je inloggegevens, maar ook gegevens die jouw computer uniek maken. Zolang jouw computer besmet is, krijgen de criminelen een update van jouw wachtwoord wanneer je dit wijzigt.

Een slachtoffer vertelt...

     ‘Na meerdere aangiftes is er nog steeds geen oplossing. Er is 70.000 euro van            mijn beleggingsrekening verdwenen, er zijn talloze bestellingen op mijn naam            gedaan. Ook zijn er meerdere bankrekeningen geopend op mijn naam.
      Ik heb het gevoel dat ik in een groot zwembad lig te trappelen en ik heb
      geen idee hoe ik eruit kom.’

Het goede nieuws? Genesis Market opgerold

Op criminele handelssites op het Darknet, dit is het criminele deel van het Internet, worden gebruikersprofielen van slachtoffers verhandeld met daarin online fingerprints. Eén van die sites heet Genesis Market. Samen met de FBI en Europol heeft de Nederlandse politie een groot internationaal onderzoek gedaan naar deze criminele site. Op 4 april 2023 is de site, gelukkig, door de FBI offline gehaald. Op de site werden miljoenen gebruikersprofielen met daarin online fingerprints verkocht. Hiermee nemen hackers het digitale leven van hun slachtoffers over. Je leest het goed: miljoenen gebruikersprofielen! 


Er is een kans dat jouw profiel er tussen zit. Je kan dat controleren op de website van de politie:

  1. Ga naar de link https://www.politie.nl/informatie/checkjehack.html.
  2. Voer je gegevens in.
  3. Als je profiel daadwerkelijk is verhandeld, dan krijg je een mail. Zo niet, dan kan krijg je geen bericht.

Have I been PWNED?

Bij deze website worden de grote wereldwijde hacks bijgehouden. Ook hier kan je testen of je e-mailadres ergens gelekt is. 


Ga naar https://haveibeenpwned.com en voer je gegevens in om te kijken of je maatregelen moet nemen.

Voorkomen beter dan genezen!

Niemand wil zijn online fingerprint op het darknet, de consequenties zijn niet te overzien. Daarom: beter voorkomen, dan genezen. Hieronder een paar simpele tips die je veiliger maken voor hackers:

  • Houd je systeemupdates up-to-date en gebruik een virusscanner, óók op je thuis-pc. En vergeet je telefoon en tablets niet.
  • Download en installeer geen illegale software. Dit is een bekende bron van besmetting. Twijfel je of de software illegaal is, installeer het gewoon niet.
  • Check bij het downloaden en installeren van legale software of de website echt is. Dit herken je aan “https://”.
  • Gebruik voor ieder account een ander wachtwoord. Anders hoeft een cybercrimineel maar één account te hacken om ook bij andere accounts te komen.
  • Zorg voor sterke wachtwoorden. Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens in een wachtwoord. Maak het wachtwoord zo lang mogelijk (minstens 12 karakters) of gebruik een wachtzin. Spaties gebruiken mag ook en maakt je wachtwoord verlengen nog makkelijker.
  • Gebruik een digitale wachtwoordkluis of wachtwoordmanager. Oók voor je privé wachtwoorden.
  • Gebruik zoveel mogelijk tweestapsverificatie / multifactor authenticatie (MFA). Bij steeds meer accounts kun je een tweestapsverificatie instellen. Je gebruikt dan niet alleen een wachtwoord, maar je bevestigt ook op een andere manier dat je inlogt. Bijvoorbeeld via Authenticator app op je telefoon.


En tot slot, blijft altijd alert en denk niet ‘dat overkomt me niet’!