Deze nieuwe beroepsopleiding voor werken in de ouderenzorg is een co-creatie van het MBO-college Hilversum, en Vivium Zorggroep.
De opleiding leidt op tot twee diploma’s, namelijk verzorgende IG en Begeleider specifieke doelgroepen Niveau 3.
Hoe de opleiding eruit ziet bespreken we met jou. De duur van de opleiding is afhankelijk van jouw persoonlijke ervaringen en diploma’s.
In die tijd zit je niet in de schoolbanken, want je we leiden op in de praktijk (praktijk gestuurd leren).
Op een locatie van Vivium leer je het werk van ervaren deskundige zorgprofessionals. Het onderwijs wordt modulair aangeboden. In een module bevinden zich praktijkopdrachten en theoretische opdrachten. Natuurlijk wort er ook veel aandacht besteed aan een goede beroepshouding.
In het concept praktijk gestuurd leren is er een werkwijze ontwikkeld waarbij theorie en praktijk beter met elkaar integreren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een goede samenwerking tussen leercoach vanuit de opleiding met de praktijkopleider op de werkvloer.
Op deze manier is het voor studenten makkelijker om de transfer te maken tussen de theorie en hun eigen handelen op de werkvloer.
Door de koppeling met de actuele praktijk te maken, versterken we twee elementen. Aan de ene kant wordt direct duidelijk ‘waar je het voor doet/leert’.
Dit werkt motiverend, creëert een ‘noodzaak tot leren’ en maakt dat kennis tot leven komt. Aan de andere kant maakt dit het leren effectiever.
Datgeen wat je zelf direct toepast in of aan de hand van voor jou relevante praktijksituaties beklijft beter dan theorie die je reproduceert en vervolgens niet direct gebruikt of niet kunt toepassen in de praktijk.
Het leren wordt hiermee levensecht! Door onderwijs en praktijk verder te integreren vervaagt de scheidslijn tussen beide. Daarmee bedoelen we dat praktijk(situaties) een grotere rol spelen binnen het aangeboden onderwijs, maar ook dat andersom het leren op de werkvloer en in de organisatie gestimuleerd wordt en vanzelfsprekend is.
Het gaat om het ontwikkelen van een zelfregulerend vermogen en het kunnen blijven ontwikkelen gedurende de volledige loopbaan.
Vanaf sept 2021 worden de canMEDS rollen in de module verwerkt. Waardoor de waarderingskaarten niet meer gebruikt worden. Deze kaarten zullen verwijderd worden uit de module. De studenten die voor sept 2021 gestart zijn gebruiken nog wel de waarderingskaarten.
De beginnend beroepsbeoefenaar vervult binnen haar werkzaamheden verschillende rollen, gebaseerd op de systematiek van de CanMEDS (Canadian Medical Education Directions for Specialists). De CanMEDS-systematiekwordt gebruikt om verschillende rollen van zorgprofessionals te beschrijven. Het bestaat uit één centrale rol (de zorgverlener) en zes rollen die daarmee samenhangen: Zorgverlener: de verzorgende-IG is gericht op ondersteunen van de zelfredzaamheid van de zorgvrager. Het gaat om een methodisch en cyclisch proces. Zij observeert, stelt mede een plan op, voert zorg en ondersteuning en verpleegtechnische handelingen uit en stelt indien nodig bij.
Vakbekwaam gedrag vanuit het kwalificatiedossier Verzorgende IG vanaf 2020, Crebo 25656.
Workshops
De aangeboden workshops worden door deskundigen van Vivium gegeven. De student brengt onderwerpen aan waar hij/zij meer over wil weten. De leercoach organiseert de workshop i.o. met Vivium.
De workshops zijn op het leerportaal van Vivium geplaatst en de student kan zich aanmelden. Aanmelden is aanwezig zijn en actief deelnemen.
Workshops worden gegeven in de leerhuizen of online via MS teams.
Leerhuizen
Een leerhuis is een ruimte waarin je als student individueel of met je medestudenten kunt leren. Waar je elkaar kunt ontmoeten, waar studiemateriaal beschikbaar is en waar faciliteiten geboden worden om te brainstormen en samen te werken.
Daarnaast zou je in deze of aparte overlegruimte die hieraan gekoppeld zit in gesprek kunnen met een coach/begeleider of expert die op dat moment aanwezig is.
(student is weer echt even helemaal student) maar wel direct in de praktijkomgeving.
In een leerhuis kunne ook workshops gegeven worden.
Skillslab
Bepaalde handelingen te kunnen oefenen van groot belang. Dat kan, als het voorkomt en je de cliënt er niet mee belast, natuurlijk in de praktijk onder begeleiding. Maar het is ook prettig als de student kan oefenen in de veilige omgeving van een skillslab, in zijn of haar eigen tempo.
Niet alleen om te leren hoe je de handeling uitvoert, maar ook om te oefenen met het verzamelen van de juiste spullen, de communicatie met de cliënt en het afronden van de handeling.
Een skillslab is voor studenten een goed middel om toe te kunnen werken naar een toets of examen en zich uiteindelijk voor te bereiden op de praktijk.
De plussen op een rij
Je kiest voor een beroepsopleiding voor alle leeftijden, niet in de schoolbanken maar vrijwel volledig in de praktijk van de ouderenzorg.
Je werkt en leert binnen wijkzorg/zorg aan huis, zorgen voor mensen met dementie of geriatrische revalidatiezorg
Je wilt een flexibel leertraject van en met deskundigen op de werkvloer
Je bent als student onderdeel van Vivium Zorggroep en je team op een zorg locatie
Duur afhankelijk van persoonlijke ervaringen en diploma’s
Je opleiding wordt betaald door Vivium
Je krijgt een device in bruikleen tijdens de duur van je opleiding
Na het behalen van je diploma baangarantie binnen Vivium
Hier doe je het voor
Een uitdagende opleiding in de zorg
Met het gecombineerde traject haal je niet 1, maar 2 diploma’s: Begeleider specifieke doelgroepen én Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg).
Je wordt opgeleid tot allround medewerker in de zorg.
Daarmee is de kans nog groter dat je een baan vindt die bij je past.
Een diploma Zorgprofessional+ (verzorgende (IG)/ begeleider specifieke doelgroepen) mét baangarantie bij Vivium.
We hebben deze opleiding samen ontwikkeld waardoor de theorie en de praktijk goed op elkaar aansluiten.
Doorstromen naar mbo niveau 4. Bijvoorbeeld de studie Verpleegkunde of Maatschappelijke Zorg. Na enige (jaren) werkervaring kun je je ook specialiseren in de functie van Eerst Verantwoordelijk Verzorgende