Herberg De Hanekamp heeft vanaf de tweede helft van de 18e eeuw in Zwolle en wijde omgeving een goede reputatie. Niet alleen als herberg, maar ook als café. In de gelagkamer – de plek in het café waar mensen worden bediend – worden veel zaken overeengekomen.
Wist je dat gelag hetgeen is dat jij en je gezelschap consumeren in een café? Dan kun je wel raden waar de uitdrukking het gelag betalen vandaan komt.
In de 18e en 19e eeuw heeft bijna ieder dorp en elk gehucht in Brabant en Limburg een eigen brouwerij en dus ook een eigen smaak bier. Na de Eerste Wereldoorlog raken veel van die kleine brouwerijtjes in verval. De Ulvenhoutse brouwerij De Roskam brouwt nog tot in de jaren ’20 door en wordt in de jaren ’40 gesloopt en in het Openluchtmuseum geplaatst.
In het oude brouwhuis komt nu het brouwen in Brabant van toen tot leven. In de nieuwe museumbrouwerij brouwen we ons eigen traditionele museumbier.
Begin 1900 is de firma Massee uit Zeeland één van de aanjagers van de moderne landbouw. Deze Landbouwwerktuigenloods in Goes is hun permanente showroom. Zeeuwse boeren werden hier overtuigd van het nut van de aanschaf van Massee’s hypermoderne landbouwwerktuigen.
In 1985 wordt Loods Goes verplaatst naar het Nederlands Openluchtmuseum. Afgelopen jaren heeft het hoofdzakelijk gefungeerd als onderkomen van landbouwwerktuigen uit de collectie.
De deuren van onze splinternieuwe IJssalon Venezia zijn geopend. Het bijzondere van deze salon is dat het een zorgvuldig gereconstrueerde versie is van Venezia, zoals het er in de jaren zestig in Utrecht heeft uitgezien: de originele toonbank, de kenmerkende neonverlichting.
Omdat het oude interieur van Venezia te kwetsbaar is voor een gebruikslocatie is ervoor gekozen het interieur zo natuurgetrouw mogelijk na te maken, met toevoeging van enkele originele elementen. Een unieke locatie voor een borrel of evenement!