De Nederlandse economie groeit weer! Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de eerste drie maanden van het jaar was er nog een krimp, maar nu is de omvang van de Nederlandse economie gegroeid met 1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.
De Nederlandse economie en Europa
In het eerste kwartaal presteerde de Nederlandse economie slechter dan die van de meeste andere Europese landen. In het tweede kwartaal veranderde dit beeld, aangezien de Nederlandse economie toen aanzienlijk sterker groeide. De economie van de Europese Unie groeide met 0,3 procent, waarbij Frankrijk en België een vergelijkbare groei lieten zien. Daarentegen kromp de Duitse economie.
De groei van de Nederlandse economie in het tweede kwartaal was voor een groot deel te danken aan de export. Daarnaast droegen ook de investeringen en de overheidsconsumptie substantieel bij. De overheid verhoogde vooral de uitgaven voor de zorg, het openbaar bestuur en de opvang van vluchtelingen.
De Nederlandse economie
In het tweede kwartaal is de Nederlandse economie met 1 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit markeert een significant verschil met de afgelopen twee jaar, waarin sprake was van stagnatie en economische achteruitgang. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2023 steeg de economie met 0,8 procent.
Export
De export van Nederlandse goederen nam aanzienlijk toe, met name in de industrie. Er werd meer geëxporteerd aan chemische producten, voedings- en genotmiddelen, en machines en apparaten. Ook de uitvoer van diensten zag een groei.
Consumptie huishoudens
Huishoudens gaven in het afgelopen kwartaal, gecorrigeerd voor inflatie, minder uit. Het slechte voorjaarsweer leidde tot lagere bestedingen in de horeca, en er werd ook minder uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen.
Investeringen
Net als in het eerste kwartaal namen de investeringen toe. Er werd vooral meer geïnvesteerd in vervoersmiddelen, ICT-apparatuur en woningen.
Bedrijfstakken
In het vorige kwartaal was de daling in industriële productie een belangrijke oorzaak van de economische krimp. Dit kwartaal is de industrie juist de belangrijkste motor van de economie. Na ongeveer twee jaar van krimp en stagnatie nam de productie sterk toe, met een breed gedragen groei over de hele industrie. Ondanks deze sterke groei is de industriële productie nog niet terug op het niveau van een jaar eerder. Naast de industrie presteerden ook de zakelijke diensten en de cultuur- en recreatiesector goed.
De arbeidsmarkt
Uit de nieuwste cijfers over de arbeidsmarkt blijkt dat er steeds meer mensen aan het werk zijn. Het aantal banen steeg afgelopen kwartaal met 0,2 procent, naar 11,6 miljoen. Het aantal vacatures daalde iets, maar er zijn nog altijd meer vacatures dan werklozen in Nederland.
Aantal werklozen
De arbeidsmarkt vertoont een stabiel beeld. In het tweede kwartaal waren 370 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos, dat aantal daalde licht met 3 duizend personen. De werkloosheid bleef vrijwel constant op 3,6 tot 3,7 procent van de beroepsbevolking gedurende het afgelopen jaar. Het aantal werkenden nam toe met 15 duizend, vooral door een stijging in het aantal vaste banen. Daarnaast groeide ook het aantal zelfstandigen, terwijl het aantal mensen met een flexibele baan afnam.
Aantal vacatures
Na een lichte stijging in het eerste kwartaal daalde het aantal vacatures weer; aan het einde van het tweede kwartaal stonden er 401 duizend vacatures open. De meeste vacatures zijn in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg. Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.
In het tweede kwartaal ontstonden minder nieuwe vacatures: 349 duizend, 16 duizend minder dan in het eerste kwartaal. Er werden ook minder vacatures vervuld (inclusief vervallen vacatures), 357 duizend ten opzichte van 364 duizend in het eerste kwartaal.
Aantal banen
Ondanks de daling in het aantal vacatures, steeg het aantal banen met 21.000. Deze groei is echter minder dan die van de voorgaande drie kwartalen. De meeste nieuwe banen werden gecreëerd in de zakelijke diensten en bij de overheid. In de landbouw en bij uitzendbureaus verdwenen banen, net zoals in het eerste kwartaal van 2024. Personeelstekorten beperken de groei, en werkgevers moeten kijken naar alternatieven zoals automatisering en het aanboren van nieuw talent.
Arbeidsmarkt
Omdat het aantal vacatures sterker daalde dan het aantal werklozen, verminderde de spanning op de arbeidsmarkt iets. In het tweede kwartaal waren er 108 vacatures per 100 werklozen, vergeleken met 110 in het eerste kwartaal. Dit cijfer geeft echter niet het volledige beeld, omdat het nog maar de vraag is of de huidige werklozen geschikt zijn voor de beschikbare vacatures.
Dit waren de belangrijkste cijfers over de Nederlandse economie en arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2024. De economie groeide, ook het aantal banen groeide opnieuw en de krapte op de arbeidsmarkt was weer een fractie kleiner.
Bron: CBS, UWV