Week van de Circulaire Economie

Van 11 tot en met 16 maart is het de week van de circulaire economie. In die week worden intiatieven genomen om te leren hoe we stappen kunnen zetten om de wereld meer circulair maken. Vanuit ons Centre of Expertise staan er zowel in Breda als in den Bosch twee mooie events op de planning. Lees hierover meer op onderstaande pagina’s.

CIRCULAIR BOUWEN = SAMEN BOUWEN
STRAF in het Chassé theater 

Circulair bouwen = Samen bouwen

In het kader van de week van de circulaire economie organiseren we in samenwerking met gemeente 's-Hertogenbosch het event Circulair bouwen = Samen bouwen. Leer van experts over de voordelen van samenwerking en wat dat betekent voor de transitie naar circulair ondernemen. 

  • 13 maart 2024
  • 14.00 - 17.00 uur
  • in 's-Hertogenbosch

Minder grondstoffen gebruiken en minder uitstoot naar bodem, water en lucht: circulariteit is belangrijk en er wordt steeds meer aandacht aan gegeven.

De bouw is een goed voorbeeld van een sector op weg naar een meer circulaire bedrijfsvoering.

Om dat te realiseren moet de hele bouwketen meedoen, dus samenwerking is essentieel.

Tijdens dit event delen we samen met ondernemers, (semi)overheidsinstellingen, onderzoekers, docenten en studenten kennis over circulaire initiatieven, onderzoeken en vereisten binnen de bouwsector.

Circulair werken vereist samenwerken. Daarom worden, samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch, circulaire mogelijkheden in de spotlights gezet, zodat ondernemers, overheden, onderzoekers, docenten en studenten worden uitgenodigd om te participeren in circulaire initiatieven en onderzoeken.

Programma


  • 13.45 Inloop
  • 14.20 Opening door Ralph Geers, Wethouder Economie, Leefomgeving en Digitalisering,                       gemeente 's-Hertogenbosch
  • 14.30 Circulaire nieuwbouw bij Weener XL - Sjoerd van het Erve, directeur Weener XL; Stefan van Veldhoven, projectleider; Raymond van Kampen, TarraKade
  • 15.00 Circulair bouwen in de praktijk - Robert Koolen, Koninklijke Heijmans
  • 15.45 Hoger op de Ladder - Hoe maken we hergebruik haalbaar in de bouw? - Karen Janssen &              Han van Son, CoE BWNO
  • 16.15 Circulair bouwen - Meetbaarheid van circulariteit? - Jim Teunizen, Alba Concepts
  • 16:45 Paneldiscussie o.l.v. Tahis Marti, CoE BWNO
  • 17.15 Afsluiting & borrel

STRAF in het Chassé Theater

 Op 12 maart staat een uniek evenement op de agenda: in het theater van Breda wordt o.a. de korte film STRAF getoond, gevolgd door een panelgesprek, cabaret, spoken word en installatiekunst over duurzaam handelen. 

Deze avond is niet alleen bedoeld om te vermaken, maar vooral om te inspireren en te prikkelen. Het is een kans om nieuwe perspectieven te ontdekken, inzichten op te doen en contact te leggen met gelijkgestemden die zich inzetten voor een duurzame toekomst.

  • 12 maart
  • 19:00 - 22:00 uur
  • Chassé Theater Breda


Over STRAF


De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s) bieden een kader om samen te werken aan een sociale, ecologische en rechtvaardige wereld. Zij zijn een ijkpunt voor ons handelen. De film STRAF onderzoekt waarom we blijven doen wat we doen ook al weten we dat het niet klopt. Vier onderzoekers leefden zich in vier vrouwen in, die in 2029 elk om verschillende redenen een gevangenisstraf uitzitten, omdat ze handelden in strijd met de de SDG’s. Hun vragen en dilemma’s zien we terug in de film, waar de onderzoekers Carla, Ine, Godelieve en Isolde zelf ook de hoofdrollen vertolkten. De centrale vraag in de film is: kunnen we vandaag anders handelen om de toekomst beter te maken? En willen we dat of is daar dwang of straf voor nodig?

De film STRAF is de rode draad door een inspirerende avond, die een combinatie is van film, cabaret, spoken word en gesprek.

Aan de avond werken mee lector ‘Economie als Gemeengoed’ Godelieve Spaas, hoogleraar ethiek van de gezondheidszorg Theo Boer, Nena van der Horst, die de relatie onderzoekt tussen de verdeling van winst en corporate sociale verantwoordelijkheden, Heleen Torringa filosofiedocent, gespecialiseerd in kritisch denken en lid van de Ethische Commissie Avans en met filmmaker en theoloog Kees-Jan Mulder.

Ook in de optredens van cabaretiers van de Koningstheateracademie, van spoken word artist en docent-onderzoeker Ine Mols en in de kunstinstallatie ‘Letters to the future’ van senior-onderzoeker Elena Lomeli Aguirre en beeldend kunstenaar Manouk Streur, draait het om de vraag ’wat doe jij als je weet dat het fout zit?’ De kunstinstallatie is voor aanvang en na afloop van de voorstelling te bezoeken in de foyer.

Programma


  • 18.15 Voorbespreking kunstinstallatie
  • 19.00 Film STRAF
  • 19.45 Cabaret van de Koningstheateracademie
  • 20.15 Panel gesprek met lector Godelieve Spaas, hoogleraar Theo Boer, onderzoeker Nena van der Horst, en filmmaker & theoloog Kees-Jan Mulder.
  • 21.00 Introductie expositie Letters to the Future – Elena Lomeli Aguirre & Manouk Streur
  • 21.15 Spoken Word – Ine Mols
  • 21.25 Expositie Letters to the Future & borrel

STRAF is een coproductie van PEERFILM en het Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap van Avans Hogeschool, waar met praktijkgericht onderzoek wordt gewerkt aan een duurzame toekomst voor iedereen. De avond is een samenwerking met Urban Living Lab Breda.