Dit najaar zal vanuit de reeds bestaande samenwerking met Avans Hogeschool een nieuwe Samenwerkingsovereenkomst worden getekend voor de komende 5 jaar. Oprichting van 'Innovatieve werkplaats Herstelgerichte detentie' is onderdeel van de versterkte structurele samenwerking tussen PI Vught en het Lectoraat Transmuraal Herstelgericht van Avans Hogeschool. Deze Werkplaats heeft als doel het verbinden van onderzoek, onderwijs en praktijk op het gebied van herstelgericht werken in detentie in de PI Vught. Hierbij is er specifieke aandacht voor het (zelf-)herstel ten aanzien van de gedetineerde en de elementen van herstelgerichte detentie. Zo willen we het professioneel handelingskader van medewerkers werkzaam in detentie, en dus de PI Vught, versterken. We ontwikkelen concrete herstelgerichte tools en praktijken. Concrete acties en samenwerking voor een op herstel gerichte detentie!
Sinds 2019 werken de PI Vught en het lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken intensief samen aan het creëren van een detentie-omgeving waarin kan worden gewerkt aan krachten, kwaliteiten van zowel gedetineerde burgers als medewerkers zodat herstel op alle pijlers mogelijk is.
In herstelgerichte detentie kunnen medewerkers gedetineerden motiveren door uit te gaan van de krachten van iemand en óók door onderwerpen niet uit de weg te gaan. Vragen of iemand kan praten over het delict en welke gevoelens iemand hierbij heeft, zijn vragen die gesteld kunnen worden vanuit verschillende functies in de PI. Dit hoeft niet alleen vanuit de geestelijke verzorging plaats te vinden of in een gesprek met een casemanager of KVV-trainer. Dit betekent wel iets voor iedereen die binnen een PI werkzaam is. Een organisatie dient hiervoor goed ingericht te zijn.
Op donderdag 19 januari jl. vond de excursie plaats voor de kenniskringleden van het Lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken (THW) bij de PI Vught. Na een korte rondleiding over het terrein hebben we zeer interessante presentaties bijgewoond. De eerste presentatie ging over de PI Vught zelf en de samenwerking tussen het Lectoraat THW en de PI Vught. Daarna hebben de herstelconsulent en de drie ervaringsdeskundigen hun verhaal gedeeld over herstelgericht werken binnen de PI. Als afsluiting is er een presentatie gehouden over het actieleeronderzoek binnen het project Vader Blijf Je door docent-onderzoeker Elsbeth Kamphuis.
De vervolgonderzoeken worden grotendeels uitgevoerd door studenten van Avans. Personeel van de PI Vught krijgt veelal de mogelijkheid een opleiding te volgen (het merendeel doet dit bij Avans Hogeschool of via interne opleidingsmogelijkheden) waardoor zij blijvend kunnen leren en expertise in eigen huis creëren. Daarnaast biedt de samenwerking een verbinding met Avans Hogeschool door meerdere leergemeenschappen, stages en afstudeeropdrachten een plaats te bieden. Al deze opdrachten dragen bij aan het implementeren van een professionele en duurzame omgeving voor herstelgerichte detentie. Daarnaast is er buiten de projectgroep ook nog een werkgroep van zo’n vijfentwintig personen die herstel(thema’s) uitzetten binnen de eigen werkzaamheden.
Ellen van den Kieboom
Docent-onderzoeker
Lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken
De aanleiding
Vader blijf je altijd. Ook als je je kinderen niet of minder kan zien. Bijvoorbeeld omdat je in detentie zit of in een forensische kliniek.
Aandacht voor de band tussen kinderen en ouders werkt herstellend en beschermend:
- het vergroot de kans dat vaders stoppen met criminaliteit en
- het helpt om het welzijn van kinderen en hun ouder te bevorderen
De uitdaging
Hoe zorgen we er voor dat professionals die werkzaam zijn binnen het gedwongen kader weten dát ze kunnen bijdragen en hoe ze kunnen bijdragen aan het herstellen van de band tussen ouder in detentie en hun kind(eren).
De doelstelling en het projectresultaat
Het realiseren van een meer herstelgerichte praktijk doordat professionals ontdekken wát ze al doen in het contact met vaders binnen de muren én ontdekken wat ze nog meer kunnen doen om vader-zijn bespreekbaar te maken. Al werkende weg wordt de praktijk verbeterd en wordt het handelingsrepertoir van professionals uitgebreid.
Hoe? Middels de methode Waarderend Actieleren binnen Gedwongen Kader
Actieleren gaat er van uit dat niemand in z’n eentje álle kennis heeft voor een oplossing. Oplossingen werken het beste als ze bedacht worden door de werkers zelf en ook door hen uitgeprobeerd worden in de praktijk. Door samen de mogelijke oplossingen te verkennen en uit te proberen, worden eventuele knelpunten zichtbaar. Daarnaast is er bij de methode van Waarderen actieleren aandacht voor de specifieke setting waar professionals vader-zijn bespreekbaar maken. Vader zijn bespreekbaar maken binnen gedwongen kader vraagt namelijk om specifieke kennis en vaardigheden.
Actie-leren biedt een combinatie van leer- en werksituatie. Het vertrekpunt is de dagelijkse praktijk van de professionals en ouders die verblijven binnen het gedwongen kader.
Actieleerteam
Elk actieleerteam bestaat uit 5 professionals/werkers en 2 begeleiders. De professionals hebben direct contact met vaders-en moeders binnen de muren. Dat kan zijn als PIW-er of casemanager binnen een PI maar ook als sociotherapeut binnen een forensische kliniek zoals bijvoorbeeld De Woenselse Poort. De professionals kunnen vanuit eenzelfde afdeling komen maar kunnen ook divers van samenstelling zijn.
De actie-leer-bijeenkomsten worden begeleid door 2 personen namelijk: Terry Akins die zelf een vader in detentie heeft gehad en dit ‘Kind-perspectief’ meeneemt in de bijeenkomsten en Elsbeth Kamphuis die als docent onderzoeker het actieleerproces bewaakt en nieuwe handelingskennis naar boven haalt en vastlegt.
PI Dordrecht, PI Vught, De Woenselse Poort, PI Ter Apel en …..
Inmiddels hebben professionals van de PI Dordrecht, de PI Vught en De Woenselse Poort ontdekt wat zij doen en nog meer kunnen doen in het bespreekbaar maken van vader-zijn binnen de muren. Ook gaan we later dit jaar starten bij de PI Ter Apel.
Wil je meer informatie? Bekijk het filmpje:
Of bekijk de projectpagina:
https://www.avans.nl/onderzoek/projecten/detail/kind-in-zicht