Wat is een participatieve werkwijze? Wie maakt gebruik van participatief groepswerk binnen het sociaal domein? Wat maakt participatief werken anders dan instructief of interactief werken?
Participatief groepswerk is erg geschikt om te gebruiken bij laaggeletterden, mensen die de taal niet goed beheersen, nieuwkomers, of mensen uit achterstandswijken, maar ook andere doelgroepen (zoals jongeren) over verschillende thema’s.
In participatief groepswerk is het de bedoeling dat professionals en deelnemers samen naar een doel werken. Soms zelfs het doel samen stellen. Hierin zijn alliantie, vertrouwen, empowerment, en het samen stellen van doelen en samen beslissen over een aanpak van een traject/interventie erg belangrijk. Mensen worden vanuit hun eigen belevingswereld aangesproken en al hun kennis, ervaring, talenten zijn een onderdeel van het project/initiatief/traject. Dus participatief groepswerk is niet instructief (bijv. lessen of lezingen waar alleen informatie wordt gezonden) en ook niet alleen interactief (bijv. rollenspelen), maar echt participatief. Waar deelnemers met elkaar hun ervaringen delen, knelpunten bespreken en van elkaar leren.
Er is weer meer aandacht voor participatieve werkwijzen. Niet alleen vanuit social work, maar ook vanuit pedagogiek, onderzoekers en lectoraten in het sociaal domein en zelfs ontwerpers.
Dit digitale magazine is gemaakt ter gelegenheid van de publicatie van Sociaal met taal: inburgeren met waardevolle gesprekken. Naar aanleiding van deze publicatie willen we enkele voorbeelden geven van het werken met deze werkwijze vanuit verschillende perspectieven, allemaal binnen het sociale domein. Om van te leren.
We willen dit digitale magazine nog aanvullen met voorbeelden, met name uit de inburgeringspraktijk.