Strategische samenwerking Kober Kinderopvang en Bibliotheek West-Brabant:
Binnen het Leesoffensief Brabant werken verschillende onderwijsinstellingen en kinderopvangorganisaties samen met gemeenten en bibliotheken aan een leeslustige generatie. De basis daarvoor? Die leg je bij voorkeur zo vroeg mogelijk. Daniëlla Schijfs, unitmanager van Kober kinderopvang, werkt op het gebied van leesbevordering nauw samen met Nelleke ten Haaf, programmamaker educatie 0-18 jaar van Bibliotheek West-Brabant. Dit leidt tot mooie en beleidsmatig goed verankerde initiatieven voor kinderen van 0 tot 6 jaar.
“We kennen elkaar via de LEA, de lokale educatieve agenda in Zundert. Hierin zijn alle kinderopvangorganisaties, scholen en ook de GGD, consultatiebureaus en het Centrum voor Jeugd en Gezin vertegenwoordigd. Hierdoor zijn de lijntjes kort, we zitten regelmatig met elkaar om tafel.”
Gedegen voorbereiding
“Als maatschappelijke kinderopvangorganisatie neemt Kober haar verantwoordelijkheid als het gaat om leesbevordering. Dat doen we binnen onze hele organisatie, van de kinderopvang, de vve tot de buitenschoolse opvang. Bij kinderen van 0 tot 6 jaar zoeken we naar effectieve manieren om het interactief voorlezen te bevorderen. Ook kijken we hoe we ouders hierbij kunnen betrekken, zij hebben een belangrijke rol in het aanwakkeren van leesplezier. Op onze locaties in Zundert werken we met BoekStart in de kinderopvang, daarmee deden we al ervaring op in Breda en Roosendaal. De subsidie vanuit Stichting Lezen, die is aangevraagd door de bibliotheek en door hen wordt ingezet bij alle kinderopvangorganisaties in de gemeente Zundert, investeerden we in de opleiding van voorleescoördinatoren voor onze opvanglocaties. We maakten samen met Bibliotheek West-Brabant een plan van aanpak en deden een nulmeting om te zien wat er al gebeurt op het vlak van interactief voorlezen. Op deze manier willen we interactief voorlezen binnen onze organisatie borgen.”
Training interactief voorlezen
“De bibliotheek verzorgt de scholing voor onze pedagogisch medewerkers. Voor elke locatie leidt de bibliotheek een voorleescoördinator op die een voorleesplan maakt dat als basis dient voor die locatie. Daarnaast kiezen we ervoor om alle pedagogisch medewerkers te scholen in interactief voorlezen, die training verzorgt de bibliotheek ook. Dankzij de training geven we alle kinderen een degelijke basis voor verdere leesbevordering en wakkeren we leesplezier aan. Ook zorgt het ervoor dat kinderen met een beduidend grotere woordenschat aan het basisonderwijs beginnen dan kinderen die niet of niet regelmatig voorgelezen worden.”
Beleidsmatig borgen
“Het plan en de training van de voorleescoördinatoren zijn een eerste stap. Daarna kijken we hoe we dit beleidsmatig verankeren en hoe we hier mee verder gaan. We hopen dat de samenwerking nieuwe inzichten oplevert waarmee we leesbevordering een hernieuwde impuls geven. We deden al veel op het gebied van interactief voorlezen, maar door bijvoorbeeld personele verschuivingen zien we dat kennis soms vertrekt. Bovendien zijn er nieuwe inzichten. Een goed voorbeeld hiervan zijn de digitale prentenboeken. Met het plan BoekStart in de kinderopvang worden leesbevordering en leesplezier vaste onderdelen van ons jaarplan. Het plan sluit aan bij waar we als maatschappelijke kinderopvangorganisatie voor staan en waar we in geloven. Want door jong te beginnen, met knisperboekjes en digitale prentenboeken, leggen we de basis waar kinderen een leven lang plezier van hebben.”
Deel dit artikel:
Nelleke ten Haaf
Programmamaker educatie 0-18 jaar van Bibliotheek West-Brabant.
“Bibliotheek West-Brabant ondersteunt Kober op tal van onderdelen. We geven advies over de boekencollectie, bieden vertelplaten aan en wijzen de weg naar geschikte digitale prentenboeken. Die laatste zijn een uitstekende manier om de woordenschat van jonge kinderen te vergroten, ook van kinderen met niet-Nederlands sprekende ouders. Via voorleesboeken maken kinderen kennis met rijke taal, rijker dan bijvoorbeeld in een gesprek het geval is. Ook zijn digitale prentenboeken uitstekend om vaker te bekijken, iets waar kinderen van die leeftijd grote behoefte aan hebben.”
Nauwe samenwerking
“Onze leesmediaconsulent werkt nauw samen met de voorleescoördinator van Kober. We zijn samen bij alle opvanglocaties van Kober in de gemeente Zundert geweest. Daarna volgde de nulmeting, waarbij alle pedagogisch medewerkers een vragenlijst kregen en we in kaart brachten wat Kober nu al doet op het gebied van interactief voorlezen. Voor veel medewerkers was dit ook een prettige bevestiging, ze zagen door alleen de nulmeting al dat ze op bepaalde onderdelen goed op weg waren.”
Krachtige samenwerking vanuit eigen expertise
“Wij zijn blij met organisaties die serieus en strategisch aan de slag gaan met interactief voorlezen. Het Leesoffensief Brabant zorgt voor bewustwording en draagvlak onder de partijen. In Zundert werken alle betrokkenen nauw samen aan een vliegende start van een verticale leesleerlijn. De kracht van onze samenwerking? We vullen elkaar aan en wisselen kennis uit vanuit onze eigen specialismen. Alles met het doel: maximale toegevoegde waarde bieden aan het leesonderwijs van kinderen.”
Deel dit artikel: