Jaarverslag 2018

Voorwoord

"Wij richten ons allereerst op positieve impact voor de armste en meest kwetsbare groepen en gebieden wereldwijd."

Bart Romijn

Januari Toekomstverkenning

De wereld om ons heen verandert constant en daarmee ook die van ontwikkelingssamenwerking. Wie nadenkt over alle trends en de toekomst zal het duizelen, want informatie is er in overvloed. Welke trends en onzekerheden hebben de meeste impact op de toekomst van ontwikkelingssamenwerking? Om deze en andere gerelateerde vragen te beantwoorden ging The Spindle, als innovatieplatform van Partos, aan het begin van dit jaar aan de slag met een team van 'future explorers'. Het resultaat? Vier toekomstscenario’s en een gewenst vijfde scenario: A Future We Want.

Verken onze Toekomstverkenning

Toekomstverkenning

  • Overzicht

    Dit zogenoemde toekomstverkenningstraject resulteerde in het rapport 'Adapt, Counteract or Transform'. Hierin worden vier elkaar uitsluitende en op cruciale onzekerheden gebaseerde toekomstscenario's gekoppeld aan de vraag: hoe pas ik mijn organisatie aan op deze ontwikkelingen of hoe houd ik ze tegen? Het rapport gaat nog een stap verder met een uitdagend vijfde scenario ‘A Future We Want’.

  • Sustainable Order

    Scenario 'Sustainble Order'


    Humanitaire, sociale en klimatologische crisissen zorgen voor vernieuwde internationale solidariteit. Internationale instituties krijgen meer macht, maar democratische legitimiteit blijft een uitdaging.

  • Our Commons

    Scenario 'Our Commons'


    Nieuwe democratische modellen en creatieve samenwerkingen bieden mogelijke oplossingen voor crisissen en creëren nieuwe kansen. Lokale initiatieven in het globale zuiden maken hun eigen agenda en kiezen hun eigen donoren.

  • Markets Rule

    Scenario 'Markets Rule'


    Neoliberale globalisering blijft de wereld domineren, inclusief vergaande verdragen over handel, klimaat en de SDGs 'light'.


    Ontwikkelingssamenwerking wordt gedomineerd door een paar grote organisaties, zoals de agentschappen van de VN, grote internationale NGOs en geprivatiseerde liefdadigheidsorganisaties.

  • Nations First

    Scenario 'Nations First'


    Neoliberale globalisering heeft de verzorgingsstaat uitgehold, waardoor mensen en regeringen steeds meer naar binnen gekeerd raken. Protectionisme en de opkomst van nationalisme zorgen ervoor dat regeringen nauwelijks geld uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking. Toekennen van budget is vooral gericht op nationale belangen zoals het beperken van de vluchtelingenstroom.

  • A Future We Want

    Scenario 'A Future We Want'


    Met het resultaat van de Toekomstverkenning dagen we ontwikkelingsorganisaties uit tot zelfreflectie en transformatie. Het vijfde scenario, A Future We Want, vraagt om 4 fundamentele omslagen in ons denken en doen.

Februari Gezamenlijk Actieplan Integriteit

In februari 2018 werden we opgeschrikt door misdragingen in de internationale noodhulp. Ver weg en dichtbij. Over de hele linie drong bij humanitaire hulp- en ontwikkelingsorganisaties door dat ondanks alle regels, codes en trainingen er nog veel meer nodig was. De sector sloeg de handen ineen en werkte gedurende 2018 samen aan een Gezamenlijk Actieplan Integriteit. 

Lees meer over de resultaten

Gezamelijk Actieplan Integriteit

Het Gezamenlijk Actieplan Integriteit is een samenhangende aanpak om misstanden te voorkomen en verbeteringen door te voeren. Dit doen we rondom preventie, signalering, handhaving en verantwoording van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik in de sector.  

Naast de aanpassing van de Partos Gedragscode, leverde het actieplan een schat aan kennis op inclusief allerlei praktische hulpmiddelen om integriteit in eigen organisatie en in de internationale keten vorm te geven. In de wetenschap dat dit een zaak van een lange adem is, waar we de urgentie niet mogen laten wegzakken.


Bekijk de activiteiten en resultaten van Partos op het gebied van integriteit:

Integriteit blijf prioriteit

Maart #DuurzaamRegeerakkoord

Samen met MVO-Nederland/De Groene Zaak en het SDG-charter werd op 7 maart het event ‘Hoe duurzaam is het regeerakkoord?’ georganiseerd, afsluiting van de gezamenlijke campagne voor een #duurzaamregeerakkoord. De vraag die logischerwijs centraal stond aan dit event: Hoe duurzaam is het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III? En hoe kunnen we gezamenlijk het behalen van de Sustainable Development Goals (SDGs) dichterbij brengen in Nederland en wereldwijd? Het werd een energiek debat over de duurzame ambities van Nederland.

Benieuwd wat de aanleiding voor dit event was?

#DuurzaamRegeerakkoord

Aanleiding voor de bijeenkomst 'Hoe duurzaam is het regeerakkoord?' was de brede oproep voor een duurzaam regeerakkoord die bedrijfsleven, lokale overheden, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen tijdens de kabinetsformatie in 2017 gedaan hebben. 

In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III komen de SDGs slechts één keer voor. Dat is onder het kopje ontwikkelingssamenwerking, en dat terwijl de doelen universeel zijn en dus ook voor andere beleidsvelden in Nederland gelden.


Lees het verslag van dit event.  

April Communicatieprofessionals komen bijeen tijdens het Perscafé

Hoe zit het met de aandacht voor het buitenland in de nieuwsmedia? En met de aandacht voor de belangrijke verhalen van natuur- , milieu-, en ontwikkelingsorganisaties? Lijkt het alleen maar zo, of is het steeds moeilijker voor persvoorlichters van NGOs om deze verhalen te pitchen bij journalisten? Om deze vragen te beantwoorden en een gesprek te organiseren tussen woordvoerders en journalisten, organiseerden IUCN NL en Partos een ‘perscafé’.

Meer over deze bijeenkomst

Communicatieprofessionals komen bijeen tijdens het Perscafé

Dat persvoorlichters en journalisten vaak geëngageerde mensen zijn met een stevige mening, bleek uit de interessante discussies die ontstonden tijdens deze bijeenkomst.


Het perscafé diende vooral als een gelegenheid om woordvoerders van NGOs en journalisten met elkaar in gesprek te brengen. Met zinvolle tips van beide kanten kunnen we samen proberen weer meer aandacht voor buitenlandonderwerpen te genereren.

"Focus aanbrengen is nodig, vooral in een complex verhaal. Dit betekent wel dat je nieuwe inzichten moet aandragen en zeker niet met clichés moet aankomen. Vermeld ook concrete resultaten, om zo de aandacht van journalisten te wekken."

Mei Partos reageert op beleidsnota 'investeren in perspectief'

In mei publiceerde minister Kaag haar beleidsnota ‘investeren in perspectief’. Naar aanleiding van de verschenen nota organiseerde Partos, samen met Oxfam Novib, op 29 mei een uitverkocht publieksdebat in de Balie over de plannen van Kaag. Daarnaast nam Partos deel aan een rondetafelgesprek dat georganiseerd werd door de Tweede Kamer. Hier werd onze uitgebreide reactie op de beleidsnota toegelicht. 

De reactie van Partos op de beleidsnota

Partos reageert op beleidsnota Kaag

  • Een uitverkocht publieksbedat

    Debat: De toekomst van het nieuwe Nederlandse Ontwikkelingsbeleid

    Wat maakt ontwikkelingssamenwerking effectief? En hoe gaat het nieuwe ontwikkelingsbeleid van minister Sigrid Kaag daaraan bijdragen? Oxfam Novib, Partos en uitgenodigde gasten bespraken het tijdens een uitverkocht debat in De Balie in Amsterdam.

  • Deelname rondetafelgesprek

    Partos neemt deel aan rondetafelgesprek Tweede Kamer

    In juni besprak de Tweede Kamer de beleidsnota. Ter voorbereiding daarop organiseerde de Kamer op 20 juni een rondetafelgesprek, waarvoor Partos was uitgenodigd. Tijdens dit gesprek werd de uitgebreide reactie van Partos toegelicht.
    Ontwikkelingssamenwerking moet gaan over het bieden van perspectief en een stevige inzet op structurele oplossingen voor armoede en ongelijkheid. Het gaat niet over het terugsturen van migranten of het verstevigen van de belangen van het bedrijfsleven. Tijdens het Kamerdebat kwamen de Partos-onderwerpen uitgebreid aan bod. Zo was er steun van de minister voor de diplomatieke aandacht voor mensenrechten en civic space. Ook werd toen al de ambitie uitgesproken voor een krachtige SDG-toets om andere departementen bij de les te houden en te betrekken.

Juni Hoe efficiënt een interventie is leer je in het Efficiency Lab

Het Efficiency Lab is een leertraject dat zich in eerste instantie richt op de efficiëntievraag: hoe verhouden de effecten van onze interventies zich tot de kosten van die interventies? En zijn die kosten proportioneel?

Lees wat er in 2018 in het Lab gebeurde

Hoe efficiënt een interventie is leer je in het Efficiency Lab

Om de efficiëntievraag te beantwoorden onderzoekt het Efficiency Lab van The Spindle diverse methoden. Zo werd er voor tien verschillende type projecten een gepaste methode vastgesteld. In 2018 organiseerde het Efficiency Lab onder leiding van twee experts, Markus Palenberg en Pol de Greven, een training om de verschillende methoden met elkaar te vergelijken. Vervolgens namen vier Partos-leden (o.a. Aflatoun en Simavi) deel aan een tweede workshop waarin zij pilots voorbereidden om met de aangeboden methoden te experimenteren.  Ook werd de generieke versie van een Theory of Efficiency gepresenteerd. Deze versie kan organisaties helpen met het ontwikkelen van beleid dat erop gericht is om de efficiëntie van hun interventies systematisch te verbeteren. 

De resultaten van de pilots en andere geleerde lessen zullen gepresenteerd worden tijdens een conferentie in het voorjaar van 2019.

Augustus Ideeën komen tot wasdom in The Spindle Summer Labs

Na een voorselectie wisten negen teams zich afgelopen zomer te kwalificeren voor The Spindle Summer Labs. Tijdens vijf vrijdagen in deze (warme) zomer, werkten afvaardigingen van Nederlandse NGOs en sociaal ondernemers ideeën uit tot voorstellen voor een innovatief pilotproject.

Deze drie teams gingen naar de finale!

Ideeën komen tot wasdom in The Spindle Summer Labs

Gedurende de zomer van 2018 werkten teams onder begeleiding van coaches van designbureaus And The People en STBY en in verbinding met het netwerk van The Spindle aan diverse innovatieve voorstellen. Denk hierbij aan een coalitie voor cash-transfers, een game voor ondernemers en een armbandje dat een afschrikwekkende geur verspreidt in geval van een poging tot aanranding. 


Tijdens de laatste Summer Lab besloot de aanwezige jury aan de hand van pitches welke drie ideeën door zouden gaan naar de finale op het Partos Innovation Festival: Land Rights Unchained!, Protection Power en Upinion. Deze drie initiatieven waren vanaf dat moment in de race voor The Spindle Award Best Idea en een geldbedrag van 5.000 euro.


September Campagne Adopteer een SDG

In 2018 is de samenwerking met Woord en Daad en FMS voortgezet in het project Building Change. Building Change stond grotendeels in het teken van de campagne ‘Adopteer een SDG’, waarbij 26 Kamerleden in 2018 een SDG ‘adopteerden’.

Lees verder

Campagne Adopteer een SDG

Met trots werken Partos, Foundation Max van der Stoel (FMS) en Woord en Daad sinds 2014 intensief samen om beleidscoherentie voor ontwikkeling in Nederland stevig op de kaart te zetten. Onder de naam Building Change werken zij aan de succesvolle campagne 'Adopteer een SDG'. Door middel van concrete voorstellen, moties, mondelinge en schriftelijke vragen of zelfs initiatiefnota’s dragen de 26 Kamerleden bij aan het bereiken van de 17 ontwikkelingsdoelen. Begin 2019 kregen de Tweede Kamerleden een nieuw instrument in handen: de SDG-toets. De toets is bedoeld om zichtbaar te maken hoe nieuw beleid, wet- en regelgeving bijdraagt aan het halen van de 17 doelen. 

Oktober Now-Us! -week: hoe inclusie mensen bindt

Voor het eerst dit jaar organiseerde The Spindle in samenwerking met VOICE de NOW-Us!-week. NOW-Us! (kort voor: ‘nothing about us without us’) zet inclusieve initiatieven van buitengesloten groepen in Afrika en Azië in de spotlight. Tien geselecteerden teams bezochten Nederland voor een week vol met workshops en momenten om samen te leren en ervaringen te delen. Het werd voor alle betrokken organisaties en teams een bijzondere week. 

Lees alles over de eerste NOW-Us!-week

Now-Us!-week: hoe inclusie mensen bindt

Trots waren we op de 319 initiatieven die we mochten ontvangen. Uiteindelijk bezochten tien geselecteerde teams uit onder andere Nepal, Kenya, en Nigeria, Den Haag voor een inspirerende week. De teams wisselden kennis en ervaringen uit, legden verbindingen met specialisten van Nederlandse NGOs en werkten aan hun projecten. Halverwege de week presenteerden ze de initiatieven aan een jury en andere geïnteresseerden. De jury koos drie teams die tijdens de finale op het Partos Innovation Festival op het podium mochten verschijnen:

  • Acces Nigeria

    Access Nigeria is een door mensen met een beperking geleide campagne. Het doel is is om de participatie van mensen met een beperking te verhogen in het Nigeriaanse verkiezingsproces. Dit doen ze o.a. door het verzamelen van data en het voeren van actie.   

  • HandSpeak Vietnam

    Handspeak Vietnam, bestaande uit dove mensen, heeft de taak op zich genomen om onderwijs en kennis te bieden voor de dovengemeenschap, hen uit hun (sociale) isolement te halen en hun communicatie met elkaar en de rest van de wereld te stimuleren.

  • LGBTI Youth Radio

    Het LGBTI Youth Radio initiatief ontwikkelt de communicatieve capaciteiten van LGBTI- en mensenrechten-activisten in Congo. Ook trainen ze jonge reporters om radioprogramma's te maken die ten goede komen aan o.a. LGBTI-rechten. 

Oktober Een uitverkocht Partos Innovation Festival!

Met bijna 400 bezoekers was het vijfde Partos Innovation Festival volledig uitverkocht. Samen met de sprankelende host Marina Diboma gingen we gezamenlijk op zoek naar de invulling van ‘A Future We Want’. Tijdens deze dag kregen vooruitstrevende denkers en doeners podium, werden kritische gesprekken gevoerd en deelden we successen. Samen vierden we innovatieve ontwikkelingssamenwerking. 

Dompel je onder in deze bruisende dag

Een uitverkocht Partos Innovation Festival!

Tijdens het festival beklommen sprekers uit Kenya, India en Colombia het podium en gingen in op thema’s als sharing power, connectivity through technology, en the role of youth movements. Bezoekers doken in onderwerpen als ‘Inclusive Business Partnerships’, ‘Storytelling for Social Impact’, en ‘The Future of Migration’ tijdens enerverende workshops. En genomineerden vanuit de hele wereld hielden hun adem in tijdens de uitreiking van de (Spindle) Awards. Er was een innovation market, je kon op speeddate met een expert, en voor wie even tot rust wilde komen waren er verhalenvertellers, en films gemaakt door ontwikkelingsorganisaties.

Oktober Publicatie 'Joining Forces, Sharing Power'

Tijdens het Partos Innovation Festival lanceerde The Spindle, in samenwerking met The Broker en CIVICUS, de publicatie 'Joining Forces, Sharing Power'. Een bundeling inspirerende voorbeelden van nieuwe vormen van samenwerking voor inclusieve en duurzame ontwikkeling. De belangrijkste vraag die centraal staat in deze publicatie? Hoe kunnen we beter gebruikmaken van de energie, creativiteit, beschikbare middelen en aanwezige capaciteiten om onze doelen te realiseren in deze  snel veranderende wereld?

Laat je inspireren!

Publicatie 'Joining Forces, Sharing Power'

De publicatie geeft prachtige, sprekende voorbeelden weer van nieuwe vormen van samenwerking voor maatschappelijke organisaties, onderling en met andere partijen, en wat dit betekent voor het verschuiven van machtsstructuren en gelijkwaardige relaties lokaal en internationaal.

De vraag die centraal staat in deze publicatie is: hoe kunnen we beter gebruik maken van de energie, creativiteit, middelen en competenties die organisaties en burgers met elkaar willen delen in hun verlangen voor een betere wereld. Door krachten te bundelen en macht onderling te delen is het mogelijk kansen te grijpen voor inclusieve en duurzame ontwikkeling. Geld speelt daarin niet langer een dominante factor. Het draait om gelijkwaardige samenwerkingen en betekenisvolle connecties tussen mensen, organisaties en gemeenschappen die een betere wereld na streven. Dit bouwt voort op de toekomstverkenning die Partos en The Spindle met een groep leden en samenwerkingspartners startte eerder dit jaar waar een gezamenlijk toekomstbeeld ‘A Future We Want’ uit voort kwam.  Lees Joining Forces, Sharing Power.

  • Inspirerend voorbeeld: Women’s Fund Asia

    Het eerste exemplaar van de publicatie werd tijdens het Partos Innovation Festival uitgereikt aan Tulika Srivastava, Executive Director of Women's Fund Asia, die voor deze publicatie ook geïnterviewd werd. Women’s Fund Asia is een van de vier regionale vrouwenfondsen die geld ontvangt uit het subsidieprogramma Leading from The South. Het richt zich als fonds op initiatieven van lokale vrouwenrechtenorganisaties, en zet zich daarbij actief in om iets te doen aan de machtsdynamiek die er bestaat in relaties tussen 'uitgever en ontvanger'. Tulika vertelt in haar interview hoe dat anders kan en moet.

    Macht zelf is niet het probleem, maar wel de manier waarop die gebruikt wordt, namens en voor kwetsbare groepen, en de manier waarop daarover rekenschap gegeven wordt.
    - Tulika Srivastava
  • Title tab
  • Title tab

December World’s Best News opnieuw succesvol in 2018

De World’s Best News campagne bereikte in 2018 via media en evenementen het indrukwekkende aantal van vijf miljoen mensen. Uit een onderzoek in 2018 van Motivaction blijkt dat Nederlanders iets positiever zijn gaan denken over vooruitgang in ontwikkelingslanden. Toch denkt de meerderheid hier nog altijd overwegend negatief over. Het blijft daarom belangrijk om te laten zien dat er vooruitgang wordt geboekt in het behalen van de SDGs

Lees hoe World's Best News te werk ging

World’s Best News opnieuw succesvol in 2018

World’s Best News (WBN) bleef afgelopen jaar aandacht besteden aan de vooruitgang die wordt geboekt in het behalen van de SDG. De campagne deed dit door onder andere deel te nemen aan de Bevrijdingsfestivals in veertien steden in Nederland. Ook produceerde WBN 77 artikelen voor de reguliere media en waren medewerkers te gast in tien radio- en televisieprogramma’s. In 2018 besteedde World’s Best News aandacht aan de Building Change-campagne ‘Adopteer een SDG’ via een portrettenreeks van Kamerleden. WBN gaf 21 trainingen voor circa 550 kennisbemiddelaars in de journalistiek en maatschappelijke organisaties, en 27 presentaties aan o.a. studenten, vrouwengroepen, kerken. Ook werd een start gemaakt met een serie van 32 masterclasses aan leerlingen van IMC-Weekendscholen over een constructieve kijk op de wereld. De WBN-campagne ontving drie jaar lang financiering vanuit onder andere de Gates Foundation. Aangezien de financiering eind 2018 afliep, krijgt de World’s Best News-campagne in de toekomst een nieuwe vorm.