Veltwijcklaan 27, 2180 Ekeren.
Ekeren is het district waar haven, stad en natuur nooit ver weg van elkaar zijn. Op een boogscheut van de Oude Landen, een van de mooiste natuurgebieden van Antwerpen, vind je het Hof van Veltwijck. En dat kasteel heeft meer te vertellen dan je denkt.
Kasteel met open plein
In het mooie decor van het Veltwijckpark is het meest opvallende gebouw het omwaterde 16de-eeuwse kasteel, gebouwd in traditionele bak- en zandsteenstijl. Ooit was het Hof van Veltwijck een gesloten vierkant, met vier hoektorens. In de loop van de tijd werd de noordzijde afgebroken en zo ontstond het open plein dat je nu ziet. In een van de hoektorens vind je een voormalige kapel, met een origineel altaar en retabel. En dat is uniek te noemen. Heb je hier al eens een huwelijksceremonie bijgewoond? Dan is het weelderige interieur je vast en zeker opgevallen. Wie op zoek is naar de stadsloketten, deze zijn al even gevestigd in Villa Geniets, Veltwijcklaan 31 (links van de kasteeldreef).
Rijke geschiedenis
Wat is er de afgelopen eeuwen allemaal gebeurd op deze plek? In de 14de eeuw stond hier nog geen kasteel, maar een hoeve. Een eeuw later liet Aert Van Veltwijck hier een ‘hof van plaisantie’ oprichten, een buitenverblijf voor de burgerij uit de stad die rust zocht in deze groene omgeving. Tijdens het Beleg van Antwerpen (1584-1585) kwam het complex leeg te staan en raakte het in verval.
Daarna volgden de illustere eigenaars zich op: van de griffier van de stad Antwerpen tot Hollandse soldaten tijdens de Hollandse bezetting. Ook Antoon Kannekens, de burgemeester van Ekeren, Leopold de Wael, de latere Antwerpse burgemeester en de families Le Grelle en de Potter woonden hier. De laatste private eigenares was barones Ludwina de Borrekens. In 1929 verkocht zij het domein aan de gemeente Ekeren. Op 17 mei 1930 werd het kasteel voor de eerste keer gebruikt als gemeentehuis, met een gemeenteraadszitting én een opvallend huwelijk: dat van de drielingzusters Van Ballaert met hun respectievelijke echtgenoten.
Bewonder de tuin
In de loop van de jaren ontstond er in de tuin van het Hof van Veltwijck een oase met exotische planten, bomen en struiken. Van Gheraert van Veltwijck, ridder van het Gulden Vlies, weten we dat hij vaak botanische reizen maakte naar de Alpen en de Apennijnen. Wie weet zijn de planten die je nu bewondert ooit door hem meegebracht uit Italië? Nog in de tuin vind je een zandstenen beeld van de Romeinse godin Flora, de godin van de lente en de bloemen. Verderop genieten kinderen van een speeltuin, skatepark en van nog veel meer.
Wist je dat het stadion van voetbalclub Germinal Ekeren, winnaar van de Belgische beker in 1997, zich in dit park bevond? En dat de Ridderlijke Sint-Jorisgilde van kruisboogschutters hier al sinds de middeleeuwen gevestigd is, dankzij een eeuwigdurend recht?
Renovatie
Het Hof van Veltwijck werd in de loop van de geschiedenis verschillende keren onder handen genomen. De laatste restauratie van het kasteel, het poortgebouw en de kasteelvijver dateert uit 2018. Zie je het 17de-eeuwse uurwerk aan het poortgebouw? Dankzij de renovatie werkt het net zoals vroeger, met een geautomatiseerd mechanisme.
We spelen een spel vandaag! De districtshuizen zijn er voor alle leeftijden en daar horen ravotters ook bij. Zo heeft elk monument zijn eigen plezante uitdagingen en opdrachten. Ben jij diegene die ze allemaal kan klaarspelen? Ontdek hier met welke je als eerste van start wil gaan!
Er wordt al lang gefluisterd dat een onderaardse gang de kapel van het kasteel zou verbinden met de Sint-Lambertuskerk, ongeveer vijfhonderd meter verder. Verzin een verhaal met in de hoofdrol een ridder die door de gang vlucht naar de kerk. Waarom doet hij dat? En heeft de Romeinse godin Flora daar iets mee te maken? Of de drielingzusters Van Ballaert?