Alle gesprekken die met behulp van een tolk worden gevoerd. Dit kunnen zowel intakes als bemiddelingsgesprekken zijn.
Bij een burenconflict hebben de betrokkenen meestal klachten over elkaar. Welke klachten kwamen het meest voor?
Hoe bereiken de melders de dienst, hoe melden ze aan, en wie contacteert de dienst het meest?
Hoe eindigt een burenbemiddelingstraject? Wat heeft het teweeg gebracht bij de betrokken buren?
Aan de telefoon of tijdens intakegesprekken merken we vaak dat mensen zich wel min of meer verstaanbaar kunnen maken, maar dat ze zich niet dermate kunnen uitdrukken dat ze hun situatie of gevoelens comfortabel en volledig kunnen uitdrukken. In dat geval boeken we een gratis tolk. Deze kan het intakegesprek bijwonen, maar meestal doen we beroep op een tolk voor bemiddelingsgesprekken.
De tolk is net zoals de bemiddelaar gebonden aan neutraliteit en vertrouwelijkheid. Gesprekken met een tolk zijn niet per se moeilijker, maar duren uiteraard langer, omdat alles moet vertaald worden. De buren appreciëren de inzet van een tolk enorm. Ze krijgen eindelijk de kans om uitgebreid met elkaar kennis te maken en de situatie gedetailleerd en zonder enige beperking te bespreken. Vaak vinden ze nadien ook een manier om toch met elkaar te blijven communiceren, via een vertaalapp, een familielid, enz.
We hebben in 2020 het vaakst beroep gedaan op een tolk in de taal Arabisch (6 keer). Gevolgd door Somalisch (5 keer) en Frans en Spaans met beide 3 keer.
Top 5 klachten in 2020
1. geluid met 302 meldingen, dit is 25% van alle dossiers. Geluidshinder staat elk jaar steevast op nummer 1 wat het grootst aantal klachten betreft.
2. communicatie met 223 meldingen, dat is 18% van alle dossiers. Een slechte mondelinge of schriftelijke communicatie tussen buren kan aanleiding geven tot burenproblemen. Op mondeling vlak varieert dit van roepen, schreeuwen, dreigen of mekaar verwensen. Op schriftelijk vlak gebeurt dit op diverse manieren: via briefwisseling, mails of via multimediakanalen zoals facebook, messenger, whatsapp, enz.
3. gemeenschappelijke delen, met 77 meldingen, dat is 6% van alle dossiers. Dit kan een geschil zijn over het gedrag in of onderhoud van de gang of trappenhal (bv. spelen in of blokkeren van de lift), een conflict over een gemeenschappelijke tuinmuur, enz.
4. lastigvallen, met 63 meldingen, dat is 5% van alle dossiers. Dit kan gaan over te vaak gaan aanbellen, met een stok op de grond kloppen, elkaar filmen, de politie te pas en te onpas op de buur afsturen, enz.
5. vuil, met 57 meldingen, dat is 5% van alle dossiers. Meestal gaat dit over zwerfvuil in de gang, afval foutief of niet buiten zetten, hondenpoep laten liggen, onhygiënische woonst, sigarettenpeuken in de voortuin, enz.
De grootste aanmelder is nog altijd de Antwerpenaar zelf die een burenprobleem wil aankaarten bij burenbemiddeling. Hij of zij weet ons goed te vinden. Van de in totaal 469 aanmeldingen werden er 323 door één van de betrokken buren aangemeld. De overige 146 aanmeldingen kwamen binnen via onze partners. De grootste aanmelder was politie met 50 rechtstreekse aanmeldingen en 31 doorverwijzingen. De sociale huisvestingsmaatschappijen (Woonhaven, ABC, De Ideale Woning) leverden 18 aanmeldingen aan, OCMW Antwerpen bracht zo'n 8 aanmeldingen aan.
Bemiddeling afgewezen door buur 1 en buur 2: 5
Boodschap doorgegeven 5
Doorverwezen 8
Stopgezet - niet bemiddelbaar 21
Stopgezet - situatie is veranderd 59
Bemiddeling afgewezen door buur 1: 51
Bemiddeling afgewezen door buur 2: 61
Bemiddelingsgesprek geslaagd 57
Bemiddelingsgesprek niet geslaagd 7
Partij neemt zelf contact 40
Stopgezet: partij niet bereikbaar 17
Bij het overlopen van de resultaten, is 31% van alle opgestarte dossiers positief afgesloten: dit varieert van een geslaagde bemiddeling (57 dossiers ), tot een buur die zelf contact opneemt met zijn/haar buur om aan oplossingen te werken (40 dossiers) of waarbij een burenbemiddelaar een boodschap mocht doorgeven aan de betrokken buur (5 dossiers).
Van alle opgestarte dossiers zijn er 44% negatief afgesloten. Het gaat ondermeer om 7 niet geslaagde bemiddelingen. (Dit is een klein aantal in vergelijking met het aantal geslaagde bemiddelingen, waarvan er 57 geslaagd waren.) Buur 2 wijst een hoger percentage bemiddelingen af dan buur 1.
Bij 25% van alle dossiers zijn deze anders afgesloten. Het gaat om doorverwijzingen en stopzettingen omdat situatie veranderd is en stopzettingen omdat één van de buren niet bereikbaar is. Opvallend is het hoge aantal stopzettingen in 2020 in tegenstelling tot voorgaande jaren waar dit aantal beduidend lager lag. In 2019 zijn er slechts 34 dossiers die stopgezet werden, in 2018 is er geen aantal bekend, in 2017 ging het om 31 dossiers en in 2016 om 20 dossiers. Hoogstwaarschijnlijk speelt hier de invloed van corona een grote rol. Bang om besmet te worden bij verplaatsing op weg naar bemiddeling of in de gespreksruimte van de bemiddeling zelf, kunnen een betekenis gespeeld hebben.