Jaarcijfers Burenbemiddeling

2020

Dossiers zonder intakegesprek

Alle buren- of buurtconflicten die worden aangemeld via telefoon, mail of website, maar waarbij geen intakegesprek heeft plaatsgevonden.

Dossiers met één intake

Alle dossiers die zijn opgestart en toegewezen aan een bemiddelaar en waarbij slechts één intakegesprek heeft plaatsgevonden.

Dossiers met twee intakes

Alle dossiers waarbij een intakegesprek werd gevoerd met buur 1 en buur 2, maar die niet uitmondden in een bemiddelingsgesprek.

Dossiers met bemiddelingsgesprek

Alle dossiers waarbij intakegesprekken werden gevoerd en die resulteerden in een bemiddelingsgesprek

Dossiers zonder intakegesprek

Niet alle buren- of buurtconflicten die worden aangemeld via telefoon, mail of website, monden uit in een intakegesprek. In 2020 waren dit 72 dossiers (18%). 

Soms worden mensen naar ons doorverwezen door bijvoorbeeld de politie of de sociale huisvestingsmaatschappij zonder dat ze precies weten hoe we werken en wat ze van ons mogen verwachten. Als we hen dan contacteren om dit uit te leggen, haken ze soms af omdat ze hadden gehoopt dat wij hun probleem met de buren zouden kunnen oplossen. Het gebeurt ook dat ze na ons gesprek en eventuele communicatietips de moed vinden om zelf in gesprek te gaan met hun buur. Hoe minder wij als bemiddelaar nodig zijn, hoe beter natuurlijk. Maar in coronatijden hebben we ook gemerkt dat mensen ons wel belden met een burenconflict als 'excuus' maar eigenlijk nood hadden aan een luisterend oor. Voor velen onder ons heeft corona er stevig ingehakt, en dan doet het goed om eens te kunnen ventileren. Ook in deze gevallen was een intakegesprek niet aan de orde.

Dossiers met één intake

Er zijn veel dossiers die worden opgestart, maar waarbij de bemiddelaar maar met één buur een intakegesprek voert. In 2020 kwam dit voor bij 122 dossiers (30%).

Soms beslist buur 1 pas op het einde van een intakegesprek dat hij toch geen bemiddelingsgesprek wilt aangaan met zijn buur. Dit kan zijn omdat de situatie intussen verbeterd is, of het omgekeerde: dat het intussen zodanig is geëscaleerd dat hij een dialoog met de buur niet meer haalbaar vindt. Of het gebeurt dat hij alsnog beslist om in gesprek te gaan met zijn buur zonder een bemiddelaar. Tijdens het intakegesprek kunnen we dit gesprek dan samen voorbereiden. In andere gevallen wil buur 1 wel bemiddelen, maar staat buur 2 niet open voor een intakegesprek. In dat geval brengen we buur 1 hiervan op de hoogte en wordt het dossier afgesloten. Als buur 1 nog verder advies of ondersteuning vraagt, kunnen we dit uiteraard wel bieden of hem gepast doorverwijzen.

In maart 2020 viel het Covid-verdict, met als gevolg dat de vrijwilligers enkele maanden op non-actief werden gezet tot er meer duidelijkheid kwam rond coronaveilig bemiddelen. In het tweede kwartaal zien we dus enerzijds een stijging van aanmeldingen, omdat de thuiswerkende burger bv. gevoeliger werd voor buurgeluiden, en anderzijds werden er tijdelijk meer dossiers opgenomen door een stafbemiddelaar zonder vrijwilliger. Zodra we een coronaveilige format vonden om intakes te doen, konden de vrijwilligers terug aan de slag door bijvoorbeeld telefonische intakegesprekken te voeren. Veel dossiers werden niet langer door twee, maar door één (vrijwillige) bemiddelaar behandeld, waardoor we de toevloed aan dossiers ook beter aankonden.

Dossiers met twee intakegesprekken

In sommige dossiers voert de bemiddelaar een intakegesprek met buur 1 en buur 2, maar komt er geen bemiddelingsgesprek. In 2020 waren dit 135 dossiers (34%), een opvallende stijging ten opzichte van 2019, waar dit "maar" 90 dossiers betrof.

Soms beslist buur 2 pas op het einde van een intakegesprek dat hij toch geen bemiddelingsgesprek wilt aangaan met zijn buur. Dit kan zijn omdat de situatie intussen verbeterd is, of het omgekeerde: dat het intussen zodanig is geëscaleerd dat hij een dialoog met de buur niet meer haalbaar vindt. Of het gebeurt ook dat hij alsnog beslist om in gesprek te gaan met zijn buur zonder een bemiddelaar. Tijdens het intakegesprek kunnen we dit gesprek dan samen voorbereiden.

In deze gevallen melden we aan buur 1 dat er geen bemiddelingsgesprek komt en wordt het dossier afgesloten. Als buur 1 of buur 2 nog verder advies of ondersteuning vragen, kunnen we dit uiteraard wel bieden of hen gepast doorverwijzen.

In 2020 zijn we tijdens de eerste lockdown toch vrij snel heropgestart met online of telefonische intakegesprekken, maar hadden we, samen met de betrokken buren, nog wat koudwatervrees voor fysieke bemiddelingsgesprekken. Het gebeurde vaak dat beide buren wel bereid waren om samen tot een bemiddelingsgesprek te komen, maar dat ze de fysieke stap naar den Bell nog niet durfden te zetten. In dat geval werd beslist om het bemiddelingsgesprek uit te stellen. Als we de buren dan terug contacteerden na de lockdown, in coronaveiligere tijden, bleek vaak dat het probleem zich intussen vanzelf had opgelost of dat de buren hun conflict al hadden uitgepraat zonder bemiddelaar.

Dossiers met bemiddelingsgesprek

Gelukkig monden veel dossiers uit in een bemiddelingsgesprek. In 2020 zijn er 71 bemiddelingsgesprekken geweest (18%). Hiervan waren er 62 geslaagd!

In deze dossiers heeft de bemiddelaar minstens één intakegesprek gedaan met buur 1 en buur 2, waren de buren bereid tot een bemiddelingsgesprek en schatte de bemiddelaar in dat de situatie bemiddelbaar was. Het kan namelijk voorkomen dat de buren wel willen samen zitten, maar dat de bemiddelaar ziet dat één of beide buren dit met foute beweegredenen doen, bijvoorbeeld om enkel hun gelijk te halen of om aan dossieropbouw te doen voor een latere gerechtelijke procedure. Als er toch de juiste motivatie is en de buren een constructieve houding aannemen, organiseren we het bemiddelingsgesprek. Meestal komen de buren hier tot meer begrip voor elkaar, en tot duurzame afspraken en oplossingen. Maar heel soms loopt het fout af, en is de bemiddeling niet geslaagd.