Mensen komen bij ons terecht met een burenprobleem. Hoe kunnen ze dit aanmelden? Wat gebeurt er op de dienst met hun melding? Hoe beslissen we of we een dossier kunnen opstarten? En wie het dossier kan opnemen? Alle antwoorden vind je hieronder.
Er zijn verschillende manieren waarop een aanmelding kan binnenkomen. Via antwerpen.be is het mogelijk om een aanmeldingsformulier in te vullen. Dit formulier zorgt ervoor dat men altijd een aanmelding kan doen, ook buiten de kantooruren.
Omdat we weten dat niet iedereen digitaal een aanmelding kan doen is onze dienst bereikbaar per telefoon tijdens de kantooruren.
Het is ook mogelijk om een aanmelding te doen namens iemand anders. Bijvoorbeeld namens een cliënt of een familielid. We proberen zo laagdrempelig mogelijk bereikbaar te zijn en bieden altijd een luisterend oor.
Als we een aanmelding hebben ontvangen contacteren we de melder om na te gaan of een bemiddelingstraject een antwoord is op zijn vraag. Niet iedereen wil namelijk een gesprek met de buren. Als de aanmelder geen gezamenlijk gesprek wil of kan doen, dan zoeken we samen met hem een gepaste doorverwijzing. Als hij wel degelijk openstaat voor een bemiddelingstraject, bekijken we of de case wel bemiddelbaar is. Hiervoor stellen we ons de volgende vragen: Is het conflict niet al te ver geëscaleerd? Kunnen de buren nog samen aan tafel zitten? Is er nog ruimte om tot een overeenkomst te komen of om aan de relatie te werken? Het is belangrijk dat buren die naar een gezamenlijk gesprek gaan, bereid zijn om inspanningen te doen om overeen te komen. Als al deze zaken gecontroleerd zijn en de contactgegevens bekend zijn wordt het dossier opgestart.
Zodra het dossier wordt opgestart worden er bemiddelaars toegewezen aan het dossier. Onze dienst werkt samen met 28 fantastische vrijwillige burenbemiddelaars die klaarstaan om de buren verder te helpen. Buiten coronatijden worden dossiers toegewezen aan 2 vrijwilligers, die dan samen op huisbezoek gaan bij de betrokken buren. Er is sowieso altijd een stafbemiddelaar die het dossier mee opvolgt. Door corona is deze werking aangepast en worden alle dossiers bemiddeld door een stafbemiddelaar en eventueel een vrijwilliger. Dossiers met (vermoedens van) zware problematieken of conflicten waarbij een hele buurt betrokken is (buurtbemiddelingsdossiers), worden enkel behandeld door een stafbemiddelaar, en worden dus niet gedispatcht naar de vrijwilligers.
De dienst Burenbemiddeling werkt samen met verschillende stadsdiensten, sociale huisvestingsmaatschappijen, politie en dergelijke. Het gebeurt regelmatig dat deze partners een burenconflict bij ons aanmelden, maar wij verwijzen ook soms door naar partners als we denken dat er meer hulp nodig is dan wij vanuit onze dienst kunnen bieden. Partners met wie wij veelvuldig samenwerken zijn de wijkteams van de politie, de sociale huisvestingsmaatschappijen Woonhaven, ABC en De Ideale Woning, partners gericht op welzijn zoals het CAW en de stadsdienst Extra. Als er overkoepelend overleg nodig is kunnen wij ons wenden tot de buurtregisseur van het district waarin het dossier plaatsvindt. De buurtregisseur heeft contact met de meeste stadsdiensten en kan daardoor overkoepelend overleg mogelijk maken. Dit gebeurt meestal bij buurtbemiddelingsdossiers.