Onlangs was de officiële aftrap van ons nieuwe preventieprogramma ‘SCROL’ tegen online seksuele uitbuiting van kinderen. SCROL staat voor Safety for Children and their Rights OnLine.
Het aantal gevallen waarin kinderen te maken krijgen met online seksuele uitbuiting is wereldwijd enorm gestegen. Uit onderzoek blijkt een toename van 68% als gevolg van schoolsluitingen en lockdowns tijdens corona. Ook geeft 54% van jongeren in een wereldwijde enquête aan, negatieve online seksuele ervaringen te hebben gehad op minderjarige leeftijd. Het nieuwe driejarenprogramma SCROL heeft als doel om in drie jaar tijd 22.100 kinderen te bereiken in Cambodja, Nepal, Kenia en de Filipijnen. SCROL wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij en heeft een unieke, integrale aanpak: we werken in het programma met kinderen, ouders en hun gemeenschappen, maar ook met politie en justitie, het bedrijfsleven en mensenrechtenorganisaties om online seksuele uitbuiting te voorkomen. Zo werken we samen aan systeemverandering, want alleen dan is de verandering voor kinderen duurzaam en toekomstbestendig.
De komende drie jaar gaat Terre des Hommes in de Filipijnen de strijd aan tegen de ergste vormen van kinderarbeid. Hoewel er al jaren een verbod op arbeid voor kinderen onder de 15 jaar geldt, zien we in de praktijk dat dit niet goed wordt nageleefd.
Kinderarbeid, met inbegrip van de seksuele uitbuiting van kinderen, is nog steeds een van de meest urgente problemen van de Filippijnen. The Philippines Statistics Authority meldde in 2021 dat meer dan 800.000 kinderen gevaarlijk werk verrichten.
De oorzaak moet worden gezocht in een reeks sociaaleconomische factoren, waaronder beperkte kansen op werk, armoede, beperkte toegang tot onderwijs, sociale normen (in sommige gezinnen zijn kinderen verplicht om te werken om hun gezin te onderhouden) en regelgeving die niet wordt gehandhaafd of gecontroleerd.
Gedurende de projectperiode richten we ons op landbouw, visserij, huishoudelijk werk, en de bouwsector. Door middel van kennissessies wordt het probleem steviger op de kaart gezet bij maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties. Ook is het verzorgen van toegang tot diensten voor slachtoffers en hun families een speerpunt. En tot slot, om ervoor te zorgen dat er langdurige en duurzame verandering in de gemeenschap zal plaatsvinden, is het project erop gericht ook overheidsbeleid te beïnvloeden.